Imamo građane!

U Podgorici održan najmasovniji protest od osamostaljenja Crne Gore, demonstranti traže da Đukanović, Marković, Stanković, Katnić, Šundić i Radonjić napuste funkcije, od opozicije traže bojkot parlamenta i svih izbora
24203 pregleda 259 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Sa protesta, Foto: Savo Prelević

Ukoliko predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić, direktor i Savjet RTCG-a do 15. marta ne podnesu ostavke, 16. marta ćemo se okupiti i nećemo se razići dok to ne učine, poručeno je sa jučerašnjeg građanskog protesta.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

“Čekali smo ih četiri sedmice, daćemo im još dvije, što je više nego što zaslužuju. Ako ne razumiju da građani čine državu, razumjeće kada se na ovom trgu skupi 97.000 ljudi koji će biti spremni da se bore do kraja do slobode”, poručio je jedan od organizatora Miloš Krivokapić sa do sada najbrojnijeg protesta na kojem se skupilo više hiljada građana.

Organizatori su ovoga puta imali i zahtjeve za opoziciju.

Od svih opozicionih poslanika su tražili da napuste parlament, a i od partija da bojkotuju sve izbore dok zahtjevi za ostavkama ne budu ispunjeni.

“Generalni uhljeb Božidar Šundić javno je priznao da radi u interesu države, a ne građana”, kazao je Krivokapić i rekao da se Javni servis bavi “mentalnom hirurgijom”. On je kazao da je EPCG najavila poskupljenje struje pet puta veće nego što je na međunarodnoj berzi i da građani pune džepove predsjednikovog sina. “Kaže predsjednik Crne Gore kako je spreman da pregovara sa protestantima. Mi nismo ni teroristi, ni otmičari sa kojima se pregovara”, kazao je Krivokapić.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

Marija Backović je sa Trga nezavisnosti, gdje je protest počeo, kazala da ne želi da se stidi pred svojim učenicima i da je zato svake subote na protestu.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

“Vidim da ima dovoljno nas osviješćenih građana koji žele da grade zemlju koju vrijedi naslijediti. Mi želimo da stanemo na kraj nepismenim ministirma i savjetnicima dok kompetentni sa diplomama sjede kod kuće, a pola naroda je na rubu egzistencije. Mi želimo da stanemo na kraj strahu i uništenju građana”, kazala je Backović.

Dodala je da je na protestu svake subote jer želi da “napokon živimo u slobodnoj državi”.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

“Poruka za državnu bezbjednost, policiju i vojsku - mi nismo opasnost. Ako hoćete da štitite ovu državu, dođite ovdje sa nama. Opasnost su oni koji uništavaju državu 30 godina”, rekla je Backović.

Građanima se na trgu pridružila grupa studenata koja se skupila kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom.

Lazar Vulević, koji se obratio u ime studenata, poručio je da je tu u ime hrabrih studenata koji se ne boje da padnu ispit.

“Često nam govore da ćutimo i da se ne miješamo, a nas je ta ćutnja naučila da se ništa neće promijeniti. Ćuti da položiš, ćuti da se zaposliš, ćuti da sačuvaš posao svojih roditelja... I na kraju - ćuti u autobusu ili avionu jer moraš preko granice, ali ne da bi odmarao, već da bi tražio sreću daleko odavde”, rekao je Vulević i istakao da sve više mladih odlazi i da treba da se zapitaju “oni koji nas tjeraju zašto je to tako”. “Želimo da ostanemo i stvaramo u svojoj državi. U državi gdje ljekar treba da brine o zakletvi, a ne o mitu. Naša dužnost je da damo doprinos društvu, a kako to da uradimo ako ćutimo. Ovdje smo sa ciljem da pozovemo ostale studente i profesore da nam se pridruže. Studenti, oduprite se”, poručio je Vulević.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

Karikaturista Goran Šćekić okupljenima je poručio da je 30 godina tražio časnu Crnu Goru i da je večeras našao.

“Poskupite struju, čućete oluju”, rekao je on.

Danijela Đurišić je kazala da je u ime građana prijavila večerašnji skup.

Kazala je i da su je dugo ubjeđivali da u Crnoj Gori ne postoje slobodni građani, već samo interesi i klanovi i da se večeras opet pokazalo da to nije tako.

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

“Do cilja vodi samo mirna borba i da nasilje rađa samo novo nasilje”, rekla je Đurišić i zamolila je građane da pomognu redarima, ali i policiji jer, kako kaže, i među njima ima nezadovoljnih građana.

Redari kontrolisali građane, skup prošao bez ijednog incidenta

Sinoćnji protest protekao je bez ijednog incidenta, za šta su najviše zaslužni redari koje su organizatori angažovali.

Građani u žutim redarskim prslucima stajali su uvijek između policije i demonstranata, i posebnu pažnju obraćali na nekolicinu mlađih pripitih momaka.

Tokom šetnje kroz centar Podgorice, kolona sa demonstrantima se zaustavljala ispred zgrade predsjednika Crne Gore, Skupštine i Tužilaštva, koje je obezbjeđivao prilično mali broj policajaca bez šljemova i ostale opreme za proteste.

“Majko, daj mi euro”

Građanski protest Odupri seGrađanski protest Odupri se

Građani su na sinoćnjem skupu nosili transparente “Domovina se brani protestom”, “Mi smo zdravo tkivo”, “I’m gonna miss you, Milo” (Nedostajaćeš mi, Milo), “Ustani i pobijedi”, “Majko, daj mi euro”, “Ne ukrug, Crna Goro”, “Svi vide, niko da prizna koja to gazi nas čizma”, “Blažo, koji ti je najbolji tarifni paket”, “Hvala vam na održivom raspadu”, “Komedija”, “Apsurd”, a među okupljenima sinoć su bili dominantno mladi ljudi.

Bonus video: