Komunikacioni tim: I Njemačka deponovala instrumente ratifikacije crnogorskog Pristupnog protokola

U saopštenju se dodaje da kada sve države članice dostave instrumente ratifikacije Stejt Dipartmentu, Crna Gora će, nakon stupanja na snagu Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora dostaviti i svoj instrument ratifikacije
0 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 04.05.2017. 15:13h

Njemačka ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), objavila je da je njihov šef misije predao instrumente ratifikacije Pristupnog protkola Crne Gore NATO-u, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo Crne Gore u NATO.

"Kako se navodi na twitter nalogu Njemačke Ambasade u Vašingtonu, ambasador Boris Ruge je sa oduševljenjem obavijestio Stejt Dipartment da ta zemlja prihvata crnogosko pristupanje Alijansi. Prethodno su instrumente ratifikacije deponovale Albanija, Belgija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Predajom njemačkih ratifikacionih instrumenata u Stejt Dipartemnt, preostalo je još samo da to učine Kraljevina Holandije i Španija. Kako je našoj Ambasadi u Vašingtonu saopšteno iz Stejt Dipartmenta, Ambasada Kraljevine Holandije dostavila je kopiju ratifikacionih instrumenata, dok se dostavljanje originala može očekivati najvjerovatnije do početka naredne sedmice", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da kada sve države članice dostave instrumente ratifikacije Stejt Dipartmentu, Crna Gora će, nakon stupanja na snagu Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora dostaviti i svoj instrument ratifikacije.

"Kada se sprovedu sve zakonske procedure koje su predviđene na unutrašnjem planu, svaka država članica obavještava Stejt Dipartment, koji je depozitar (čuvar) Sjevernoatlantskog ugovora da su, na unutrašnjem planu, urađene sve potrebne procedure, odnosno da je potvrđen Protokol. Način na koji se obavještava Stejt Dipartment jeste dostavljanje instrumenta ratifikacije”, pojasnio je ranije nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović. On je podsjetio da nakon što sve države članice predaju instrumente ratifikacije, Stejt Dipartment obavještava NATO i sve države članice da je završen proces ratifikacije Protokola.

"Kada sve države članice dostave instrumente ratifikacije i Stejt Department pošalje obavještenje o tome, generalni sekretar NATO-a upućuje poziv Vladi Crne Gore da dostavi instrument ratifikacije”, kazao je Pejanović. Nacionalni koordinator za NATO je pojasnio da, za razliku od država članica NATO-a koje ratifikuju Protokol, Crna Gora potvrđuje Sjevernoatlantski ugovor. Dakle, Crna Gora obavještava Stejt Dipartment o ratifikaciji Sjevernoatlantskog ugovora, kada dobije poziv od generalnog sekretara Alijanse.

"Datum kada Stejt Department primi instrument ratifikacije Ugovora od strane Crne Gore je datum kada Crna Gora formalno postaje članica NATO-a”, kazao je Pejanović.

Bonus video: