Za pet mjesta u Savjetu ASK tri intervjua i jedna žalba

Prema informacijama “Vijesti”, Miodrag Martinović juče je uložio prigovor na odbijanje njegove kandidature

43717 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Foto: skupstina.me
Foto: skupstina.me

Dragana Šuković, Slavica Mirković i Mladen Tomović kandidati su za članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije koji su dostavili potpunu dokumentaciju, a intervjui sa njima mogli bi biti organizovani nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika.

Na konkurs se javilo devet kandidata, a Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta utvrdila je da kompletnu dokumentaciju nijesu dostavili Veselin Vujanović, Miodrag Martinović, Ljubiša Konatar, Mehmedin Tahirović, Kalina Adrović Vulić i Milica Milutinović.

Prema informacijama “Vijesti”, Miodrag Martinović juče je uložio prigovor na odbijanje njegove kandidature.

Komisija je, potvrđeno je redakciji, njegovu kandidaturu odbacila jer nije dostavio dokaz da je državljanin Crne Gore, ljekarsko i uvjerenje o neosuđivanosti.

Martinović je uložio prigovor navodeći da je kao dokaz o državljanstvu dostavio kopiju biometrijske lične karte. Pozivajući se na Zakon o državnim službenicima i namještenicima, obećao je da će ljekarsko uvjerenje dostaviti “ako bude izabran”, a da Komisija treba da uvjerenje o neosuđivanosti “pribavi po službenoj dužnosti”.

“Uvaženi predsjedniče, smatram da sam oštećen jer ispunjavam sve uslove za člana Savjeta ASK…”, tvrdi Martinović u prigovoru dostavljenom predsjedniku Skupštinskog odbora za antikorupciju Jevtu Erakoviću.

Martinović je nekadašnji je direktor Poreske policije, a prema podacima redakcije, trenutno je zaposlen u kotorskoj filijali Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore (Fond PIO).

“Komisija…sačinjava listu od pet kandidata za izbor članova Savjeta, sa obrazloženjem. Komisija sačinjava listu iz stava 4 ovog člana, većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 60 dana od dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs. Komisija dostavlja listu kandidata iz stava 4 ovog člana nadležnom odboru, radi predlaganja Skupštini”, precizirano je u Zakonu o sprečavanju korupcije. Ukoliko nadležni odbor - Odbor za antikorupciju ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja.

Predstavnici Skupštine u tom tijelu su Momčilo Leković i Jevto Eraković, predstavnik Sudskog savjeta Miodrag Iličković, predstavnik Tužilačkog savjeta - Miroslav Turković i predstavnik NVO sektora Pavle Ćupić (Građanska alijansa).

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Komisija bi trebalo da provjeri da li kandidati ispunjavaju uslove, ali i da organizuje intervjue sa kandidatima čija je dokumentacija uredna.

Ukoliko nadležni odbor - Odbor za antikorupciju ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja. Pitanje je i da li će Odbor prihvatiti predlog listu Komisije sa manje od pet kandidata. Izvjesno je, pak, da će za puni saziv Savjeta biti raspisan još najmanje jedan konkurs.

Od 31. jula 2023. godine rad Agencije za sprečavanje (ASK) korupcije nema ko da kontroliše - istekao je mandat bivšem Savjetu. Gotovo sedam mjeseci kasnije, procedura za izbor novih članova tek počinje.

Nakon junskih parlamentarnih izbora novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je 27. jula prošle godine, ali je šef parlamenta izabran tek 31. oktobra.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Savjet ASK ima niz nadležnosti - bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, inicira unapređenje rada Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije...

Agencija je od prošle sedmice i bez direktora jer je Jeleni Perović uhapšena, a tužioci je sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i da je državni budžet oštetila za više od 60.000 eura. Ona se brani sa slobode, a određene su joj mjere nadzora - zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Bonus video: