Pejanović: Studenti su nosioci daljeg progresa i razvoja Crne Gore

Načelnica direkcije za NATO i EU Alma Adrović je studentima predstavila reforme i aktivnosti koje Ministarstvo odbrane sprovodi u procesu integracije u NATO, kao i ukazala na značaj kolektivnog sistema bezbjednosti za našu državu
240 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Pejanović, Nato Info dan, Foto: Vlada Crne Gore
Dragan Pejanović, Nato Info dan, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.03.2017. 18:59h

Studenti su nosioci daljeg progresa i razvoja Crne Gore i mjesto im je na svim skupovima gdje se razgovara o društvenim procesima, daljem procesu reformi i ostvarivanja državnih prioriteta, ocijenjeno je danas u Podgorici.

U okviru održanog Info dana studenti Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran, kao i Fakulteta za državne i evropske studije posjetili su Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova - Direktorat za vanredne situacije i OKC 112, kao i Info centar o evroatlantskim integracijama Crne Gore.

Dobrodošlicu na vojnom aerodromu u Golubovcima studentima je poželio komandant Vazduhoplovstva VCG, Živko Pejović, nakon čega ih je potpukovnik Ljubinko Petić upoznao sa istorijatom i misijama Vazduhoplovstva, kao i zadacima i aktivnostima koje se sprovode u domenu obuke pilota helikoptera.

Navodi se da je Petić predstavio studentima i dalji razvoj Vazduhoplovstva VCG u skladu sa strateškim opredjeljenjem naše države da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti.

Sa studentima u Ministarstvu unutrašnjih poslova razgovarali su državni sekretar Dragan Pejanović, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, kao i šef operativno komunikacionog centra 112 Danilo Miljević.

Državni sekretar mr Dragan Pejanović upoznao je studente sa organizacionom strukturom Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, predstavljajući oblast nadležnosti koji se, posebno, vezuje za sektor bezbjednosti.

"Podsjetio je na spoljno-politčki cilj Crne Gore, i u tom kontekstu ukazao na značaj članstva Crne Gore u NATO, posebno ističući aspekat reagovanja u vanrednim situacijama, kao i na brojne projekte koje Crna Gora realizuje u saradnji sa NATO alijansom u cilju dostizanja interoperabilnosti i unaprijeđenja sistema zaštite i spašavanja", kaže se u saopštenju.

On je ukazao na benefite koje Crna Gora kao članica može imati, ne samo u sektoru bezbjednosti, već i u privrednom sektoru.

"Ističući vrlo afirmativnim rad studentskih organizacija i zainteresovanost da kroz ovakve i slične skupove nadograde svoje znanje, ukazao je na otvorenost Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije za saradnju sa studentskim organizacijama, podršku i pomoć", piše u saopštenju.

On je istakao lično i spremnost Komunikacionog tima za saradnju, predloge, stručne konsultacije i pomoć u toj oblasti.

"Studenti su nosioci daljeg progresa i razvoja Crne Gore,i zato im je mjesto na svim skupovima gdje se razgovara o društvenim procesima, daljem procesu reformi i ostvarivanja državnih prioriteta", rekao je Pejanović.

On je uvjeren da su studenti svjesni svog položaja i značaja za crnogorsko društvo, a mjesto Crnoj Gori je u ujedinjenoj Evropi i sistemu kolektivne bezbjednosti.

Info dan je završen panel diskusijom u Info centru za evroatlantske integracija gdje su sa studentima razgovarali Dragan Pejanović, nacionalni koordinator za NATO, Alma Adrović, načelnica direkcije za NATO i EU u Ministarstvu odbrane, Mitja Močnik, ambasador Slovenije u Crnoj Gori, kao i predsjednica CDT-a Milica Kovačević.

Načelnica direkcije za NATO i EU Alma Adrović je studentima predstavila reforme i aktivnosti koje Ministarstvo odbrane sprovodi u procesu integracije u NATO, kao i ukazala na značaj kolektivnog sistema bezbjednosti za našu državu.

U razgovoru sa studentima, Močnik je istakao važnost građenja prijateljskih veza između država u svim oblastima od zajedničkog interesa i ponovio da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u procesu evropske i evroatlantske integracije.

Info dan organizovao je Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO u saradnji sa studentskim udruženjima UCG, UDG, Univerziteta Mediteran i FDES-a.

Bonus video: