Stanišić traži da im stižu prijedlozi, a ne predlozi zakona

"Apelujem na sve nas u Parlamentu i na predstavnike Vlade da ubuduće šalju prijedloge zakona, i izmjene i dopune prijedloga zakona, a ne predloga zakona", kazao je Stanišić
122 pregleda 44 komentar(a)
Obrad Stanišić (Novine)
Obrad Stanišić (Novine)
Ažurirano: 26.07.2017. 13:24h

Poslanik Obrad Mišo Stanišić tražio je na početku današnje sjednice Skupštine da Vlada upućuje Skupštini prijedloge, a ne predloge zakona.

Kako je Stanišić obrazložio, službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik i "treba prekinuti sa dosadašnjom praksom".

"Apelujem na sve nas u Parlamentu i na predstavnike Vlade da ubuduće šalju prijedloge zakona, i izmjene i dopune prijedloga zakona, a ne predloga zakona. Mislim da ćemo se oko toga složiti i da jednom tu praksu uvedemo, i da ovo što nam je analogijom došlo iz drugih izgovora izbacimo u skladu sa Ustavom", kazao je Stanišić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da ga stručnjaci mogu demantovati ili pak ne, uz napomenu da su dobili predloge zakona i da će raspravljati o predlozima zakona, dokle se drugačije ne odrede.

Kao sastavni dio imenicepomenuti prefiks ima dvostruku izgovornu vrijednost - kao prije- i -pre-. Oblik prije- bio je dominantan u crnogorskom govoru. Međutim, pod uticajem višedecenijske službene upotrebe jezičke norme atipičnme za Crnu Goru u crnogorskom jeziku ustalio se kraći lik toga prefiksa, pa su u savremenoj standardnojezičkoj normi u imenicama o kojima je riječ dozvoljena oba prefiksa - i prije- i pre-.

Bonus video: