Ko je snimao Kotorane: Kamere ponovo kod specijalnog tužioca

Istražitelji ni nakon pola godine nijesu saopštli da li su otkrili glavnog “režisera”, po čijem su nalogu nezakonito snimani građani Kotora i njihovi gosti
132 pregleda 6 komentar(a)
Kotor kamere, Foto: Savo Prelević
Kotor kamere, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2016. 07:12h

Istraga o nezakonitom snimanju Kotora ponovo se preselila u Specijalno državno tužilaštvo, iz kog je već jednom vraćena kotorskim tužiocima.

Istražitelji ni nakon pola godine nijesu saopštli da li su otkrili glavnog “režisera”, po čijem su nalogu nezakonito snimani građani Kotora i njihovi gosti.

“Predmet je ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu na nadležno postupanje”, odgovorila je “Vijestima” portparolka kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva, tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

Ona nije objasnila zbog čega je taj predmet drugi put poslat tužilaštvu, na čijem je čelu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Početkom juna rukovoditeljka podgoričkog Višeg tužilaštva Vesna Jovićević predala je Specijalnom tužilaštvu kotorske kamere, ali su ga oni nešto kasnije vratili kolegama iz Kotora, ocjenjujući da taj predmet nije u njihovj nadležnosti.

Tužiteljka Čolan - Deretić nije precizirala kada su ponovo predali kamere tužiocima zaduženim za borbu protiv organizovanog kriminala.

Prema odgovorima ranije dostavljenim iz Vrhovnog državnog tužilaštva, taj predmet je u lokalnom tužilaštvu bio bar do kraja avgusta.

Tada je “Vijestima” iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića saopšteno da ih kotorski tužioci blagovremeno informišu o postupanjima u tom slučaju.

Istraga o nezakonitom snimanju Kotora počela je nakon što su “Vijesti” 23. aprila objavile da je dobar dio tog primorskog grada pokriven kamerama i da država nema ništa sa tim nezakonitim poslom.

“Vijestima” je tada nezvanično rečeno da su kamere postavili članovi kriminalnih grupa, kontrolišući na taj način ko ulazi, izlazi iz grada i kreće se Kotorom.

Kamere su bile postavljene sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu, skretanju za Kavač... Snimao se i kružni tok u blizini Starog grada, jedna kamera sa objekta stare pekare “gledala” je tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dok je druga bila okrenuta u suprotnom smjeru...

Nakon teksta u “Vijestima” istražitelji su pronašli video nadzor na 21 javnoj lokaciji i otkrili ko je postavio jedanaest kamera, ali javnost nikada nije obaviještena ko je nadgledao Kotorane.

Nepoznato je i da li su kamere kojima je, kako se vjeruje, mafija snimala ko ulazi, izlazi i kreće se Kotorom, povezane sa tehničkim uređajima oduzetim 17. i 26. aprila od navodnih članova kavačkog klana.

Tada je iz policije saopšteno da je identifikovan jedan broj kamera putem kojih se moguće vršilo nezakonito snimanje javnih površina u Kotoru.

Inspektori su tada pretresli stanove navodnih vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Kašćelan je ranije za “Vijesti” kazao da nije ni vođa ni član nijednog klana.

Pretreseni su i stanovi Srđana i Borislava Juriševića i Igora Đurišića zvanog Major i Aleksandra Đurišića, koje je policija označila saradnicima Kašćelana i Zvicera. Tada su inspektori ušli i u objekte braće Dragana i Predraga Kneževića.

Oduzeto je sedam mobilnih telefona, dron, ručna radio-veza, DVR uređaj za skladištenje memorije video nadzora i dva pancira...

U prvim danima istrage uklonjeno je nekoliko kamera.

Tada su i uhapšeni Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera...

Osumnjičeni su za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i uz jemstvo od 220.000 eura izašli iz Istražnog zatvora.

Ista trojka uhapšena je ponovo 12. septembra, kada je policija “udarila” na kavački klan.

Lisice na ruke tada su stavljene i pomoćniku komandira kotorske policije Zlatku Samardžiću, Podgoričaninu Đerđu Camaju, Kotoranima Goranu Ljubatoviću, Aleksandri Bogdanović, Nikoli Andriću i Stefanu Braoviću. Hapšenje su tada izbjegli Kotorani Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić, Davor Prelević i Kašćelan.

Samardžiću je pritvor ukinut nakon što je specijalnim tužiocima priznao da je klanu sa kojim je uhapšen odavao povjerljive informacije zbog čega su oni uvijek bili korak ispred organa gonjenja.

Kokainski rat bjesni od 2014. godine

Kotor je od početka aprila poprište kokainskog rata, koji od kraja 2014. godine bijesni među kriminalnim klanovima iz tog grada.

U tom gradu u posljednjih pola godine bilo je desetak vatrenih obračuna, a tri osobe su ubijene. Nijedno od tih ubistava nije rasvijetljeno.

Podgoričanin Srđan Vlahović likvidiran je u naselju Dobrota 9. aprila. Vlahovića je policija dovodila u vezu sa kavačkim klanom.

Pet mjeseci kasnije - 5. septembra u naselju Škaljari, ubijeni su Kotorani Goran Biskupović i Miloš Bošnjak, koji su navodno bili bliski škaljarskom klanu.

Njih dvojica likvidirani su na do sada nezabilježen način u ovdašnjim mafijaškim obračunima - improvizovanom napravom rasprskavajućeg usmjerenog dejstva u trenutku dok su prolazili pored eksploziva.

Nepune tri sedmice kasnije u spuškom zatvoru ubijen je još jedan Kotoranin - Dalibor Đurić kojeg je policija označavala članom škaljarskog klana, na čijem su čelu prema policijskim informacijama

Kotorani Igor Dedović i braća Jovan i Igor Vukotić. Jovan Vukotić je demantovao policijske navode da je vođa škaljarskog klana.

Advokat zna čije su kamere, a tužiteljka ni da ga sasluša

Prije nego su predmet predali Specijalnom tužilaštvu, kotorski tužioci nisu ispitali advokata Dejana Vukšića šta zna o postavljanju kamera u Kotoru. Vukšić je u reagovanju 27. jula u “Vijestima" saopštio da zna čija je kamera na mjestu skretanja za Kavač.

Tada je kazao i da ta kamera "služi (kao i sve sigurnosne kamere) za bezbjednost apartmana 'Kavač', a u pitanju su dvije zgrade”. “Po objavljivanju izjave advokata Dejana Vukšića od strane ND Vijesti, ovo Tužilaštvo advokata Vukšića nije saslušalo na okolnosti odakle mu informacija čije su kamere postavljene na skretanju za Kavač i u koju svrhu su te kamere postavljene”, odgovorila je tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

Postavljali kamere na nekim mjestima dok traje istraga

Dok istražitelji pokušavaju da otkriju ko je i za čiji račun snimao Kotorane, video nadzor ponovo je postavljen na pojedinim mjestima u tom gradu.

Sa drveta na skretanju za naselje Kavač prolaznike ponovo "nadgleda" kamera koja je uklonjena istog dana kada su "Vijesti" objavile priču da jedan od kotorskih klanova nezakonito snima dobar dio Kotora.

Pojedine kotorske ulice još se snimaju - raskršće magistralnog i Puta I bokeške brigade u Dobroti, zaobilazni put preko Trojice, jedna strana tunela... Uklonjene su kamere iz parka na šetalištu, sa ulaza u tunel Vrmac, zgrade stare pekare kod kružnog toka, sa stubova ulične rasvjete, trafostanice i zgrade marketa u Dobroti.

Bonus video: