Talas mladih kreativnih snaga

Festival organizuje nevladina organizacija Agora, u želji da predstavi prve značajnije filmove mladih autora iz regiona, kao i nove bendove ili kantautore koji su snimili tek par studijskih izdanja, a posjeduju originalni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost
76 pregleda 0 komentar(a)
novi val festival (novine)
novi val festival (novine)
Ažurirano: 24.08.2016. 10:00h

Festival Novi val, posvećen “novom talasu kreativnih energija” u regionu, biće održan 9. i 10. septembra u Budvi, a predstaviće filmsku produkciju mladih autora, kao i nove bendove i kantautore, od kojih neki premijerno gostuju u Crnoj Gori.

Prvi put održan 2015. godine, Novi val će u drugom izdanju predstaviti filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu prvi put u Crnoj Gori nastupiće Kandžija i Gole žene i Punčke iz Hrvatske, uz domaće rok bendove Zoon Politikon i Solid Ground.

Festival će biti otvoren projekcijama filmova crnogorskih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića “Biserna obala” (nagrađen na Sarajevo film festivalu) i “Dvorišta” (prikazan u selekciji “Horizonti” na festivalu u Veneciji), nakon čega slijede koncerti cetinjske grupe Solid Ground i ženskog trija Punčke na trgu između crkava u Starom gradu.

Drugog festivalskog dana na programu su kratkometražni filmovi “Kokoška” Une Gunjak i “Piknik” Jure Pavlovića, oba ovjenčana nagradama Evropske filmske akademije 2014, odnosno 2015. U završnici će nastupiti Kandžija i Gole žene, te Zoon Politikon.

Festival organizuje nevladina organizacija Agora, u želji da predstavi prve značajnije filmove mladih autora iz regiona, kao i nove bendove ili kantautore koji su snimili tek par studijskih izdanja, a posjeduju originalni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost.

Prošle godine, na prvom izdanju festivala Novi val, premijerno su nastupile kantautorke Ana Ćurčin, Sara Renar i Dunja Dačić Dojo i grupa Ti, a najveću pažnju publike izazvali su filmovi Senada Šahmanovića i Anje Kavić, kao i prva samostalna izložba fotografija Igora Benića. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Bonus video: