Krležina "Leda" premijerno u Zetskom domu

U predstavi igraju hrvatske glumice Ksenija Marinković i Nataša Dorčić, te crnogorski glumci Mirko Vlahović, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić
76 pregleda 0 komentar(a)
Leda, Foto: Zetskidom.me
Leda, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 24.10.2012. 15:03h

Priča hrvatskog pisca Miroslava Krleže „Leda“, jedan od vjerovatno najmanje izvođenih Krležinih komada, premijerno će biti izvedena u četvrtak 25. oktobra na daskama Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

"Mi smo se do sada već vidjeli i u Gospodi Glembajevima i u Agoniji i sva ubistva, samoubistva, krađe"

Radi se o koprodukcijskom projektu Međunarodnog festivala KotorArt, Zagrebačkog kazališta mladih i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, za koji je po Krležinom tekstu, predstavu režirala Anica Tomić, a dramaturški obradila Jelena Kovačić.

Nakon predstavljanja izvođenja ove predstave u Kotoru na Međunarodnom festivalu „Kotor Art“ na otvorenoj sceni stare livnice, ona će premijerno biti izvedena u zatvorenom prostoru na sceni Zetskog doma na Cetinju, a narednog mjeseca imaće svoju hrvatsku premijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Rediteljka Anica Tomić objašnjava da se predstava u stvari bavi onim što je salon 21. vijeka i na koji način on funkcioniše u savremenom društu odnosno u crnogorskom i hrvatskom koja spadaju u tranziciona društva čija obilježja su pronađena u „Ledi“.

Dramaturg Jelena Kovačić dodaje da su radeći dramaturgiju za ovo djelo vodili računa da se zadrže Krležine rečenice

"Mi smo se do sada već vidjeli i u Gospodi Glembajevima i u Agoniji i sva ubistva, samoubistva, krađe, propadanja i devastaciju cijelog jednog umjetno stvorenog plemena kao što su Glembajevi, koji su se lažno obogatili, ovdje se zatvara u jedan salon.

Mi dakle imamo samo jednog pripadnika te glembajevštine, a to je vitez Oliver Urban dok su ostali likovi na neki način isprepleteni sa njim jer je on ustvari jedan bonvivan kome egzistencija zavisi od bogatih žena, velikom nasledstvu i dobrom snalaženju u životu", kaže Tomić.

Krležina dramaturgija

Govoreći o novom ambijentu u kojem se igra predstva, ona objašnjava da će se „Leda“ poslije izvođenja u ambijentalnom prostoru stare kotorske livnice, preseliti u sasvim promijenjeni prostor u „jednu zatvorenu kutiju gdje drugačije funkcioniše i diše“.

"Bio nam je izuzetno bitan i taj mit o Ledi koju u obliku labuda zavodi Zevs, i taj momenat zavođenja smo transponirale na cijeli komad"

Dramaturg Jelena Kovačić dodaje da su radeći dramaturgiju za ovo djelo vodili računa da se zadrže Krležine rečenice i njegova dramaturgija, te pokušali da Krležine likove pronađu u današnjem svijetu i da izbjegnu interpretiranje „Lede“ kao ženski komad.

"Htjele smo zapravo pokazati da je to komad pogrešnih odluka odnosno da svi likovi u jednom trenutku svog života donose krive odluke i snose njihove posljedice. Takođe, bio nam je izuzetno bitan i taj mit o Ledi koju u obliku labuda zavodi Zevs, i taj momenat zavođenja smo transponirale na cijeli komad čime smo isčitale Krležu kroz nešto što kod njega itekako postoji a to je društvena igra i to nam je na neki način postao ključ i osnovni rediteljsko-dramaturški koncept", kazala je Kovačević.

U predstavi igraju hrvatske glumice Ksenija Marinković i Nataša Dorčić, te crnogorski glumci Mirko Vlahović, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić.

Kostime za predstavu uradila je Doris Krstić dok je kompozitor Frano Đurović.

Bonus video: