Bašić novi selektor crnogorskih odbojkaša: Na dobrom smo putu da napravimo nešto veliko

Kako je saopšteno, potpisan je ugovor na dvije godine, a prva akcija će mu biti majske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, s tim da je glavni zadatak naredni ciklus kvalifikacija za EP
67 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Bašić, Foto: Privatna arhiva
Veljko Bašić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.02.2017. 14:07h

Banjalučanin Veljko Bašić novi je selektor odbojkaša Crne Gore, odlučilo je danas Predsjedništvo Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Kako je saopšteno, potpisan je ugovor na dvije godine, a prva akcija će mu biti majske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, s tim da je glavni zadatak naredni ciklus kvalifikacija za EP.

Bašić, koji ima i francusko državljanstvo, šesti je selektor Crne Gore, nakon Veselina Vukovića, Radeta Malevića, Ivana Joksimovića, Nikole Matijaševića i Slobodana Boškana.

Nakon rastanka sa Boškanom, u oktobru, Igor Kolaković je bio prvi izbor za novog selektora naše reprezentacije, ali je proslavljeni trener 5. februara postao selektor Irana, pa je OSCG morao u novu potragu.

Izbor je pao na Bašića, koji je bio druga opcija nakon Kolakovića, i, kako saznajemo, finansijski najprihvatljivija za crnogorsku kuću odbojke, koja nije u mogućnosti da plaća puni angažman selektoru, već preferira trenere koji već imaju klub, ili im finansijski momenat, kada je Crna Gora u pitanju, nije presudan..

Bašić (57) je trenutno trener turskog Fenerbahčea, sa kojim je nedavno osvojio Kup Turske.

"Hvala predsjedniku (Cvetku Pajkoviću) i Predsjedništvu OSCG na ukazanom povjerenju. Ja to jako cijenim. Mislim da smo na dobrom putu da napravimo nešto veliko, nešto što cijela odbojkaška, možda i sportska Crna Gora čeka od nas, a to su uspješne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo", kazao je za „Vijesti” Bašić.

Kao student je igrao za banjalučki Rudi Čajavec, a iz ovog drugoligaša je prešao u zagrebačku Mladost, u kojoj je sedam puta bio šampion velike Jugoslavije i šest puta osvajač Kupa, a 1984. i 1985. klupski vicešampion Evrope, iza tada neprikosnovene italijanske Parme. U dresu Mladosti je bio i trećeplasirani na klupskom prvenstvu svijeta.

Nakon Univerzijade u Zagrebu 1987. godine, otišao je u Francusku, gdje je igrao za Miluz i Ren, u kojem je 1993. godine i počeo trenersku karijeru.

Nakon Rena, gdje je kao igrač i trener proveo skoro dvije decenije, Bašić je vodio dva najbolja francuska kluba, Pari Volej (sezona 2005/2006, kada je osvojio titulu i bio treći u CEV kupu) i Tur (2006/2007, vicešampion Evrope, osvajač Super kupa Francuske).

Nakon toga je bio i trener Esperens iz Tunisa, sa kojim je 2015. godine bio šampion države i vicešampion šampionata Afrike.

Od 2015. godine je na klupi Fenerbahčea, sa kojim je prošle godine bio vicešampion.

Bio je selektor i reprezentacija Tunisa i Turske. Tunis je vodio do polufinala Mediteranskih igara u Peskari 2009. godine i izborio je vizu za Svjetsko prvenstvo u Italiji 2010.

Sa Turskom, gdje je bio i tehnički direktor, izborio je vize za dva prvenstva Evrope, 2011. u Austriji (prošao grupnu fazu u grupi, iza Srbije i Slovenije koje su vodili Igor Kolaković i Veselin Vuković) i 2013. u Poljskoj, bio je drugi u Evroligi 2012.godine...

Ubilježio je preko 200 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije.

Bonus video: