"22 Jump Street": Nastavak koji ismijava nastavke

8 komentar(a)
22 Jump Street
22 Jump Street
Ažurirano: 06.09.2014. 17:24h

Godinama prije nego što je postao najplaćeniji glumac Holivuda, Džoni Dep je u seriji „21 Džamp strit“ glumio Toma Hensona, mladolikog policajca koji se, koristeći lažni identitet, borio protiv kriminala u srednjoj školi. Pretprošle godine, snimljen je istoimeni film po sličnoj premisi. U njemu se Džoni Dep pojavio samo kako bi bio ubijen, dok su uloge detektiva preuzeli Džona Hil i Čening Tejtum.

Za režisere Fila Lorda i Kristofera Milera, to je bio početak komercijalnog i kreativnog uzleta koji će kulminirati „Legom“, dok su Hil i Tejtum, koji su ujedno i producenti, dobili sopstvenu franšizu. Kako tim koji pobjeđuje ne valja mijenjati, ovogodišnji nastavak ima istu ekipu ispred i iza kamere, što znači da ni po stilu ne odudara previše od originala.

Nakon neuspješne akcije hapšenja, Morton Šmit (Džona Hil) i Greg Dženko (Čening Tejtum) dobijaju zaduženje da na obližnjem fakultetu pronađu dilere „vajfaj“ droge. Tokom istrage, Greg se zbližava sa studentom Zukom (Vajat Rasel), dok se Morton zaljubljuje u Maju (Amber Stivens). Ova poznanstva će im smetati u istrazi, a počeće da utiču i na njihov partnerski odnos.

Na početku treba primjetiti da su distributeri odlučili da „22 Džamp Strit“ hrabro prevedu kao „Na tajnom zadatku: Povratak u koledž“. Ovo navodi na pogrešan trag da je u pitanju rimejk nekada popularne serije „Na tajnom zadatku“ sa Dženifer O Nil, što nije slučaj.

U suštini, osnovna ideja autorske ekipe je izrugivanje opštem trendu snimanja nastavaka, što počinje još od prve scene, a kulminira tokom odjavne špice.

Na samom početku, autori prikazuju šta se desilo u prošlom dijelu, što film pozicionira kao epizodu TV serije. Kao i ranije, Čening Tejtum glumi ne tako pametnog, ali šarmantnog policajca, dok Džona Hil glumi samog sebe. Akcione sekvence su izgovor za izmjenu replika, ali se u tome otišlo korak dalje pa se autori čak i ne pretvaraju da logika postoji. Recimo, Morton i Greg hodaju po kamionu koga kriminalci voze punom brzinom, ali zlikovcima ne pada na pamet da zakoče ili pokušaju da ih se oslobode vožnjom. Ovo, sa druge strane, publici daje mogućnost da čuje replike koje razmjenjuju, pa je tako akcija uvijek podređena humoru.

Film se poigrava stereotipima, ali to radi na vrlo kontradiktoran način. Recimo, kao i u prvom dijelu, drogiranje se naizmjenično glorifikuje i osuđuje. Čitav slučaj je baziran na tome da postoje žrtve „vajfaj“ droge, ali kada je naši junaci slučajno probaju, gledamo komični krešendo koji naglašava zabavnost iskustva. Loš trip je podjednako duhovit kao i dobar, pa prvi liči na spot hevi metal benda, a drugi na dječiju emisiju. Jedini pravi negativci u filmu su dileri, pri čemu autori nemaju problem da ismijavaju sudbinu više nesrećnog, nego zlog prodavca Erika (Dejv Franko), dok je čitava generacija koja guta tablete na plaži lišena svake odgovornosti.

Pored toga, film svaki muški odnos pokušava da pretvori u homoseksualni. Poslovna veza Mortona i Grega se svjesno referencama pretvara u ljubavnu, što važi i za prijateljsku vezu Mortona i Zuka.

Ovakvi, gej tonovi, daju povoda za zaključak da su autori možda homofobi, a možda i ne, ali ono što je sigurno je da su opsjednuti temom. Zbog toga odnos glavnih junaka više podsjeća na neuspješan brak, nego na uspješno partnerstvo. Ovo daje prostor za pojedine duhovite replike kao što je ona o otvorenoj istrazi koja je aluzija na otvorenu vezu, ali sa druge strane često proširuje razgovore besmislenim tepanjima i infantilnim upadicama koje nisu duhovite.

„Na tajnom zadatku: Povratak u koledž“ je nastavak koji ismijava nastavke i policijska komedija koja ismijava policijske komedije. I pored više duhovitih minijatura, cjelina liči na parodični circulus vitiosus. Autori su, prosto, previše dobro uradili ono što su htjeli, te djelo na kraju pretvorili u ono što su pokušali da ismiju. Ipak, za sve one kojima rekurzivni tajni zadaci prijaju više od pravih, ovo će vjerovatno biti komedija godine.

Bonus video: