Gracioznost pokreta osvojila nikšićku publiku

Baletska predstava “Vragolanka” donijela je jednostavnu životnu priču, atmosferu seoske idile i bliskosti sa prirodom
491 pregleda 0 komentar(a)
Sa izvedbe “Vragolanke” u Nikšiću, Foto: Studio MM
Sa izvedbe “Vragolanke” u Nikšiću, Foto: Studio MM

Na sceni Nikšićkog pozorišta ansambl Baletske škole “Princeza Ksenija” sa solistima beogradskog baleta i glumcima Crnogorskog narodnog pozorista izveo je komičnu baletsku predstavu “La fille mal gardee” (Vragolanka), koja je premijerno izvedena u decembru prošle godine.

“Na premijeri je bilo mnogo teže, bila sam mnogo više uzbuđena, a sada sam već ušla u ulogu i lakše mi je. Ovo je nezaboravno iskustvo koje mi mnogo znači. Ne može se dobiti svaki dan da igram sa prvakom beogradskog baleta i jako sam počastvovana što mogu da igram sa Jovicom (Begojev)”, kazala je nakon predstave trinaestogodišnja “vragolanka”, solistkinja baletske škole Milana Vujović, kojoj je pomenuta uloga prva solistička.

Pored nje glavni protogonisti su prvak beogradskog baleta Jovica Begojev, solistkinja baletske škole, Saša Živaljević, solista beogradskog baleta Željko Grozdanović i glumci Slavko Kalezić i Jovan Dabović. Osim iskusnijih balerina iz Podgorice i Bara na sceni Nikšićkog pozorišta našlo se i 40 nikšićkih balerina.

“Posebno sam srećna što su Nikšićanke bile ‘na prstima’. To je proces koji traje. Repriza je čini mi se uvijek bolja jer je spektakl legao. Obično nam probe traju satima, a u Nikšiću nam se prvi put desilo da smo probu završili i da je to bilo to. Ali ovdje nam uvijek tako ide. Nekako nas je ovaj grad baš zagrlio”, kazala je direktorica škole i producentkinja baleta, Vanja Pantović.

Za popularno baletsko djelo su se, kako je kazala, odlučili jer su željeli da publici predstave balet i u drugom, komičnom svijetu, a mladim balerinama da pruže dodatno nadahnuće za jednu od najljepših scenskih umjetnosti. Gracioznost pokreta, lepršava igra i muzika koja titra, osvojili su nikšićku publiku.

“Za muziku ovog baleta kažu da je kao licidersko srce za sve muzike ikad napisane. ‘Vragolanka’ donosi tu jednostavnu životnu priču i atmosferu seoske idile sa puno radosti, bliskosti sa prirodom”, kazala je Pantović.

Koreografiju je potpisala Antoaneta Aleksijeva iz Nacionalne opere Sofije, sa asistentkinjama Svetlanom Tsidilinom i Emom Veljić, kostimografkinje su Tzvetanka Stoyanova i Ljiljana Kukić, dok je scenografija djelo Vane Prelević. Muziku ovog poznatog komičnog baleta iz Francuske s kraja 18.vijeka potpisuju Ferdinand Herold i P.L. Hertel.

Nakon Nikšića “Vragolanku” će imati priliku da odgleda publika u šest crnogorskih gradova na sjeveru, a u septembru će nastupiti u Sijanu, u Kini.

Predstava je segment martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2019.

Bonus video: