(Zlo)upotreba muzike u američkim predsjedničkim kampanjama

Dok Bili Ajliš i Finijas O’Konel postaju najnovije poznate ličnosti koje podržavaju Kamalu Haris, nije loše podsjetiti se kako je kroz istoriju muzika (zlo)upotrebljavana u političkim kampanjama

2294 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Kako se američki izbori približavaju, kandidatkinja Demokrata za predsjednicu SAD Kamala Haris dobija sve veću podršku slavnih ličnosti.

Prošle nedjelje, američka megazvijezda Tejlor Svift javno je podržala aktuelnu potpredsjednicu u njenoj kampanji.

Sada je još jedna zvijezda, Bili Ajliš, podržala Haris za predsjednicu SAD. U klipu objavljenom na društvenim mrežama ona i njen brat, Finijas O’Konel, izrazili su podršku Haris i njenom kandidatu za potpredsjednika, Timu Valcu, ukazujući pritom na njihov stav o reproduktivnim pravima i brizi za životnu sredinu i demokratiju.

„Glasajte kao da vam život zavisi od toga, jer zavisi“, rekla je pjevačica u videu.

Svift i Ajliš sada su se pridružile redovima poznatih muzičara i zabavljača koji podržavaju kampanje.

Mnogi muzičari se osjećaju počastvovano kada se njihova muzika koristi kao himna kampanje nekog kandidata. Međutim, to nije uvijek slučaj.

The White Stripes protiv Donalda Trampa

The White Stripes su preduzeli pravne mjere protiv predsjedničkog kandidata Republikanaca Donalda Trampa, jer je bez dozvole koristio njihov veliki hit „Seven Nation Army“.

U video snimku objavljenom na platformi Iks, koji je kasnije obrisan, Tramp je viđen kako ulazi u avion dok svira prepoznatljivi uvodni dio pjesme. Džek Vajt, pjevač i gitarista benda, objavio je fotografiju tužbe na Instagramu.

Još u avgustu, kanadska pjevačica Selin Dion najavila je da neće tolerisati korišćenje njene pjesme „My Heart Will Go On“ u Trampovoj izbornoj kampanji.

Dugačka lista umjetnika – ABBA, Bijonse, Brus Springstin, Nil Jang, Ozi Ozborn, Rijana, bendovi Creedence Clearwater Revival, Earth, Wind and Fire, Foo Fighters, Guns N' Roses, R.E.M., Rolling Stones, Village People, kao i nasljednici Šinejd O’Konor i Toma Petija već su zatražili od Trampovog tima da tokom kampanje ne koriste njihovu muziku.

Ipak, upotreba muzike u izbornim kampanjama nije nikakva novost, jer dugačka tradicija seže do prvog predsjednika SAD, Džordža Vašingtona.

Džordž Vašington: „God Save Great Washington“

Džordž Vašington bio je prvi predsjednički kandidat koji je koristio određenu pjesmu u svojoj izbornoj kampanji. „God Save Great Washington“ se smatra ličnom himnom prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Melodija britanske himne „God Save The King“ dobila je novi tekst, gdje je predsjednikovo ime zamijenilo riječi „Our gracious king“ u pjesmi.

Džon F. Kenedi, 1960: „High Hopes“ Frenka Sinatre

Semi Kan napisao je nove riječi za pjesmu Frenka Sinatre „High Hopes“, dobitnicu Oskara iz 1959, i to za Kenedijevu izbornu kampanju 1960. godine. Ona je postala zvanična pjesma kampanje.

Ronald Regan, 1984: „Born in the U.S.A.“ Brusa Springstina

Pjesma izabrana za Reganovu kampanju za reizbor 1984. godine jedna je od najvećih pogrešnih interpretacija značenja pjesme u istoriji kampanjskih himni.

„Born in the U.S.A.“ nije toliko patriotska koliko bi se moglo pomisliti. U pjesmi, Brus Springstin zauzima kritički stav prema Vijetnamskom ratu i osuđuje američku vladu zbog njenog odnosa prema ratnim veteranima.

Bil Klinton, 1992: „Don’t Stop“ benda Fleetwood Mac

Veruje se da je izbor hita iz 1977. godine „Don’t Stop (Thinking About Tomorrow)“ bio pažljivo proračunat od strane Klintonove kampanje. Ta pjesma je bila izuzetno popularna među mladim Amerikancima u to vrijeme, a petnaest godina kasnije, fanovi Fleetwood Mac bili su sredovječni birači — generacija sa posebno visokim odzivom na izborima.

Džordž V. Buš, 2000: „I Won’t Back Down“ Toma Petija

Protestujući protiv korišćenja njegove pjesme na predizbornim mitinzima, Tom Peti je 2000. godine zabranio Džordžu V. Bušu da je koristi.

Kada je dvadeset godina kasnije predsjednik Donald J. Tramp koristio je istu pjesmu na predizbornom mitingu za svoj reizbor u Tulsi u Oklahomi, i porodica pokojnog muzičara poslala je pismo o prekidu korišćenja.

Barak Obama, 2008: „Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours)“ Stivija Vondera

„Signed, Sealed, Delivered“ Stivija Vondera redovno se puštala tokom predizborne kampanje Baraka Obame 2008. godine. Poruka njegovim glasačima bila je „Ja sam vaš!“

Mnoge pop zvijezde su podržale Obamu, uključujući Springstina, Bijonse i Kejti Peri. Reper i producent will.i.am iz benda Black Eyed Peas uradio je produkciju pjesme „Yes We Can“ u njegovu čast.

Kamala Haris, 2024: „Freedom“ Bijonse

Potpredsjednica Demokratske partije Kamala Haris započela je svoju predsjedničku kampanju za nominaciju 2024. godine sa Bijonsinom pjesmom „Freedom“ kao himnom. Pjevačica je dala Harisovoj dozvolu da koristi njenu legendarnu pjesmu, dok je to pravo uskratila Trampu, nakon što je na društvenim mrežama vidjela promotivni video sa istom pjesmom.

Bonus video: