Mihajlović u Šangaju: Važan iskorak u jačanju turističke ponude

Direktor PJF-a i MSRF-a boravio u Kini na Shanghai International Arts Festivalu na kom je bilo riječi o izazovima koji prate manifestacijski turizam

2289 pregleda 0 komentar(a)
Vinko Mihajlović, Foto: Privatna arhiva
Vinko Mihajlović, Foto: Privatna arhiva

Crna Gora kao turistička destinacija mnogima bi bila primamljiva i zbog brojnih festivala koji se najčešće u ljetnjim mjesecima kad sezona traje održavaju u našoj zemlji. Upravo bi festivalski turizam predstavljao dinamičniji segment turističke ponude, s obzirom na to da postoje muzički, pozorišni, filmski, ali i festivali namijenjeni najbržerastućoj industriji - gejmingu.

Jedan od onih koji je među prvima prepoznao Crnu Goru kao festivalsku destinaciju je i direktor festivala Montenegro Sun Reagge festa i Petrovac jazz festa Vinko Mihajlović, koji svoje višednevne događaje već godinama održava pod sloganom “Neka naše manifestacije budu vaše destinacije”.

On je od 18. do 21. oktobra boravio u Kini na najvećem art festivalu na svijetu China Shanghai International Arts Festival - CSIAF, na kom se predstavlja veliki broj sličnih događaja iz čitavog svijeta i na kom je bilo riječi o izazovima koji prate manifestacijski turizam kroz iskustva organizatora koji dolaze sa različitih kontinenata.

“Petrovac Jazz Festival ima tradiciju od 18 godina i za to vrijeme je nastupilo više od 2500 muzičara sa raznih meridijana. PJF je član Mreže festivala Put svile od 2015. godine. Osim Petrovac Jazz festivala, tu su i drugi festivali koje organizujemo i koje smo ovaj put u Kini promovisali kao jedinstveni festivalski koncept - ‘Art Balkan Association’”, kazao je Mihajlović i podsjetio da je mreža umjetničkih festivala “Put svile” i članstvo u njoj veoma važan iskorak ka jačanju globalne kulturne saradnje, povezivanju sa festivalima i umjetnicima iz čitavog svijeta.

“Šangaj je bio prilika za razmjenu ideja, iskustava u realizaciji umjetničkih projekata i odlična osnova za planiranje budućih zajedničkih svjetskih projekata”, istakao je Mihajlović.

Festival CSIAF će, kako je ranije najavljeno, tokom narednog mjeseca predstaviti više od 700 umjetničkih događaja, uključujući 168 glavnih izvođenja. Vrhunski svjetski umjetnici i trupe okupiće se u Šangaju, sa gotovo 5000 umjetnika iz 36 zemalja i regija, koji će učestvovati na toj velikoj manifestaciji.

Organizatori su pozvali direktora PJF- a da učestvuje na drugom Indonesian World Jazz Meetingu, jednom od najvećih svjetskih okupljanja džez muzičara, producenata i organizatora manifestacija koje promovišu ovaj muzički pravac. Na ovom prestižnom svjetskom skupu, koji će se održati od 14. do 17. novembra, Mihajlović će biti jedini predstavnik iz Crne Gore.

Koliko je prisustvo crnogorskih predstavnika na pomenutim manifestacijama značajno zbog otvaranja vrata za potencijalne nove međunarodni saradnje, bitno je i zbog pozicioniranja Crne Gore na svjetskoj mapi festivalskih manifestacija.

Bonus video: