Nakon 42 godine vladanja i 30 velikih trofeja Da Košte, navijači Porta izabrali Andrea Viljaša Boaša

Viljaš Boaš je 32. predsjednik Porta, a prethodni Da Košta jke upravljao čak 42 godine do gubitka na rekordnim izborima kluba od 28.876 birača

9670 pregleda 0 komentar(a)
Derbi na svom Dragau protiv Sportinga gledaće večeras u ulozi predsjednika, Foto: REUTERS
Derbi na svom Dragau protiv Sportinga gledaće večeras u ulozi predsjednika, Foto: REUTERS

Andre Viljaš Boaš je 32. predsjednik Porta, nakon što je pobijedio protivkandidate u najvećim klupskim izborima 28.876 birača.

Iako je bivši trofejni trener "zmajeva" 32. predsjednik, a prethodni i jedan od protivkandidata Pino da Košta na čelu kluba bio je pune 42 godine i on je i učinio "zmajeve" najtrofejnijim portugalskim klubom

"Sa mnom na čelu klub je osvojio sedam međunarodnih trofeja, što je više od svih portugalskih klubova zajedno - po dvije Lige šampiona, Lige Evrope i naslova svjetskih prvaka, jedan Superkup Evrope. A ostali portugalski klubovi u tom periodu - ništa! Osvojio sam 23 titule prvaka Portugala, u tom periodu Benfika 14, Sporting tri a Boavista jednu,” bili su argumenti Da Košte u ponovnoj kandidaturi.

Ipak, kasu Porta je ispraznio i klubu prijeti finansijski fer-plej, a Viljaš Boaš je bio isuviše hrabar i tvrdoglav da krene u kampanju i želju da čak radi besplatno.

I posljednjem godišnjem izvještaju klub je imao obaveze od pola milijarde eura, od toga 300 miliona dugova.

"Porto je u stanju operativnog bankrota. Klub je očekivao sve veće prihode, ali ih nije dobio. Kako bi se održao na površini, posuđivano je od privatnog kapitala i zadužuje na buduće poslovne prihode”, objasnio je Viljaš Boaš, a onda se obratio protivkandidatima, 54-gdoišnempreduzetniku Nunju Lagu i naročito Da Košti.

"Želio bih izraziti svoju zahvalnost za sve što ste dali Portu, za život koji ste dali Portu, i želim vas uvjeriti da je ovo i uvijek će biti vaš dom. Ovo je FC Porto kojeg svi želimo i trebamo. Srećan sam, ponosan i počašćen prilikom koju su mi pružili. Nadam se da ću ispuniti vaše zahtjeve, zahtjeve svih navijača Porta. Pobjeđivati, osvajati naslove i održati naš klub za budućnost je ono što želim", zaključio je Viljaš Boaš.

Bonus video: