Povratnička revija Viktorijas sikreta, ko je sve prošetao modnom pistom

Poruka ovogodišnje povratničke revije je da će se „slaviti sve žene". Dženi Šafer, glavna dizajnerka i kreativna direktorka kompanije, rekla je za modni časopis Women's Wear Daily da je Viktorijas sikret „poslovno znatno napredovala u posljednje tri godine ". Na modnoj pisti se pojavila i brazilska manekenka Valentina Sampajo, prvi transrodni model koji je nosio modele Viktorijas sikret 2019. godine

3455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Posle šestogodišnje pauze, ponovo je održana revija čuvenog modnog brenda Viktorijas sikret (Victoria's Secret), u kojoj su učestvovale i neke od najpoznatijih manekenki starije generacije.

Na modnoj pisti u Njujorku prošetale su Kejt Mos, ali i njena 22-godišnja ćerka Lila, potom Brazilka Adrijana Lima i Amerikanka Tajra Benks.

U muzičkom delu nastupale su Šer, Tajl i tajvanska reperka Lisa.

Posle negativnih kritika da su kolekcije donjeg veša „seksističke, zastarale i da im nedostaje raznolikost", Viktorijas sikret je 2018. godine obustavila revije.

Američka kompanija, najpoznatija po linijama donjeg veša i kozmetike, pokrenula je modne revije 1995., privlačeći milione gledalaca svake godine, kao i poznate muzičke zvezde poput Rijane i Tejlor Svift.

Međutim, interesovanje je s godinama opadalo, a urušavanju imidža dodatno su doprinele i brojne kontroverze koje su pratile brend.

Getty Images
Reuters

Posle revije održane 2018. godine, kompaniju je napustio njen tadašnji izvršni direktor.

Prenos tog događaja na američkoj televiziji tada je gledalo tri miliona ljudi, četiri puta manje nego 2014. godine.

Njujork tajms je tada napisao da je brend Viktorijas sikret u „stalnom padu", dok je Volstrit žurnal primetio da je „izgubio nekadašnju privlačnost".

Getty Images

Uoči revije 2017. godine u kineskom Šangaju, došlo je do problema, jer su vize navodno odbijene pevačici Keti Peri i američkoj manekenki ĐiĐi Hadid.

Na meti kritika bio je i Ed Razek, šef marketinga Viktorijas sikret, koji je u intervjuu za Vog rekao da su godišnje revije donjeg veša „fantazija" i da stoga transordne i plus-sajz (punačke) manekenke ne bi trebalo da u njima učestvuju.

Potom se izvinio zbog tog komentara, rekavši da je bio „neosetljiv".

Getty Images

Poruka ovogodišnje povratničke revije je da će se „slaviti sve žene".

Dženi Šafer, glavna dizajnerka i kreativna direktorka kompanije, rekla je za modni časopis Women's Wear Daily da je Viktorijas sikret „poslovno znatno napredovala u poslednje tri godine ".

Na modnoj pisti se pojavila i brazilska manekenka Valentina Sampajo, prvi transrodni model koji je nosio modele Viktorijas sikret 2019. godine.

Na događaju je bila i druga transrodna manekenka Aleks Konsani.

Ešli Grejem i Paloma Elseser, plus-sajz modeli, takođe su prošetale pistom u Njujorku.

Getty Images

Pojavljivanje Kejt Mos u crnoj čipkanoj haljini, sa zaštitnim znakom anđeoskih krila, bilo je neočekivano, a na pistu se vratilo još nekoliko poznatih imena svetskog modelinga.

Sestra ĐiĐi i Bela Hadid su predstavile nekoliko modela, među kojima i crveni donji veš, a pistom su prošetale i mađarska manekenka Barbara Palvin i Kendis Svejnpul iz Južnoafričke republike. Na reviji se pojavila i Tajra Benks, bivša voditeljka rijaliti emisije Sledeći top-model Amerike.

Poslednji put je učestvovala 2009. godine.

Adrijana Lima je još jedna manekenka koja se ponovo prošetala u modelima Viktorijas sikreta.

Ona je učestovala 2018. godine, pre nego što je revija ukinuta.

Getty Images

Reakcije na ovogodišnju predstavu su pomešane.

„Da li je bilo trenutaka koji su mi oduzeli dah (kao na prethodnim revijama)? Nisam siguran", napisao je Dani Maher iz Harper bazara.Dženi Šafer je ukazivala na raznolikost revije i da ima 50 modela iz 25 različitih zemalja.

Ali je Maherov utisak da su „pistom u velikoj meri i dalji dominirali mršavi, uobičajeno atraktivni modeli".

Sličan komentar imala je i Ajana Išmel, pomoćnica urednice časopisa Teen Vogue.

„Dok sam gledala kako se na pisti smenjuju mršave manekenke, kao da sam se katapultirala u detinjstvo.

„Pred očima su mi bile žene koje nisu izgledale kao ja, a koje su postavljale standarde lepote koje većina žena ne može da ispuni", napisala je


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: