STAV

Bez straha

Svojim potpisom podržavamo ovu akciju jer kao odgovorni političari hoćemo izbore bez straha od glasanja kao sredstva manipulacije: Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Janko Vučinić, Milan Knežević, Mladen Bojanić, Marko Milačić, Ranko Krivokapić, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Srđa Milić, Žarko Rakčević, Dritan Abazović, Vesko Pejak…
106 pregleda 0 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.10.2016. 08:29h

“Niko nije srećan kao čovjek oslobođen zablude i straha !”

Cjelokupna opozicija na istom putu i sa porukom:

“Građani, glasajte slobodno i po svome nahođenju, jer niko ne zna za koga ste glasali!“

Svojim potpisom podržavamo ovu akciju jer kao odgovorni političari hoćemo izbore bez straha od glasanja kao sredstva manipulacije: Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Janko Vučinić, Milan Knežević, Mladen Bojanić, Marko Milačić, Ranko Krivokapić, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Srđa Milić, Žarko Rakčević, Dritan Abazović, Vesko Pejak…

Slogan ispod koga su se potpisali svi opozicioni lideri, biće upućivan biračkom tijelu CG do posljednjeg izbornog dana! Time su lideri opozicionih partja, u mnoštvu političkih predizbornih poruka,ovom zajedničkom porukom lišenom bilo kakve političke konotacije, visoko podigli ljestvicu etičkog standarda i poslali relaksirajuću poruku biraču, koja pored ostalog, neminovno, poput čuvene Ciceronove poruke ”da Kartaginu treba unišiti!”, u fokus pažnje stavlja dramatično stanje svijesti glasačkog tijela, ali istovremeno daje i odgovor na glavni problem naše društvene zbilje, sadržan u pitanju birača:

„Ko sve može znati za koga sam glasao?

„TO ZNAŠ SAMO TI!“

Istinitost ove poruke se više ne dovodi u pitanje, zato će odgovor informisanog i relaksiranog birača od sada glasiti: “To znam samo ja!”

Sada će ispred sebe, umjesto zmaja koji “bljuje vatru”, vidjeti papirnatog zmaja “od biračkog listića”, a umjesto glogovog koca, zašiljenu olovku! I tako redom, glasačko tijelo više neće, zvanični zapisnik kojim se evidentira izlazak birača, poistovjećivati sa biračkim listićem koji zaokružuju?! I tu je kljuć svega!

Sada će se razobličiti „uloga,“ partijski „aktivisti“, koji sa izbornog mjesta, konstantno putem mobilnh telefona, pozivaju svoje „sigurne glasove“, „podsjećajući“ ih na obavezu da glasaju. NEĆE više postojati nijedan razlog da se i dalje vjeruje, da „oni“ znaju i za koga neko glasa, već samo ko je izašao ili nije izašao na glasanje i ništa više od toga! Saznanjem, da se listić koji ubacuje u kutiju, nalazi van domašaja bilo čijeg personalnog uvida ili tehničkog sredstva, iščeznuće neopravdani strah od moguće odmazde ili sankcije i birač će odustati da se i dalje opredjeljuje za nekoga ko mu ne može nauditi!

A što je sa eventualnom reprizom „Snimka“?

Kako su kreatori Snimka svoja očekivanja i efekte od formule „jedno zaposleni 4 glasa“ bazirali upravo na pomenutoj zabludi i sigurnim očekivanjima da će „zahvalne“ porodice uzvratiti sa 4 svoja glasa kao vid zahvanosti za zaposlenog člana svoje porodice, na to više NEĆE moći da računaju!

Jer „oslobođeni birač“ sa „novom“ sviješću, sada ZNA, da „poslodavac“ NE MOŽE znati da on nije „ispoštvovao dogovor“ i da nije vratio „dug“ u vidu 4 glasa od članova njegove porodice!

Tako će najbezbolnije i sa najmanjim utroškom energije, snagom opštedruštvenog konsenzusa po pitanju tajnosti glasanja, biti relaksirano cjelokupno biračko tijelo, sa realnim ishodom, i isključivo po mjeri glasanja po svom nahođenju! Glasač će tako, prvi put, suštinski biti u centru izbornih procesa i dobiti mjesto koje mu po prirodi stvari tu i pripada!

Očekuje se da će uz jednodušnu podršku koju su dali svi opozicioni lideri, ovu inicijativu i vođenje same kampanje, preuzeti mlađa populacija i studenti, oni prema kojim je cjelokupno društvo najosjetljivije i koje se doživljavaju kao vjesnici i nosioci sveukupnog društvenog napretka. Kampanja, sama po sebi isključuje svaki vid opovrgavanja, zbog svog edukativno-emancipatorskog karaktera, kao i zbog neškodljivosti“ stavova koje afirmiše!

Birači, razmislite o sljedećoj situaciji!

Vi, „samo u svom prisustvu“, u praznoj kabini, zaokružujete zajedničkom olovkom svog kandidata, presavijate glasački listić, zatim hodate par koraka do biračke kutije i u istu, samo svojom rukom, ubacujete, u mnoštvo drugih na isti način ispunjenih listića, svoj listić koji se po ničemu ne razlikuje od ostalih! Pri tome nigdje nema nikakve kamere ili u opisanoj situaciji, nekog neposredno pored vas!

Da li pri tome, negdje vidite neko tehničko sredstvo koje bi se moglo nazvati „moćna tehnologija“? Vjerujete li možda da je negdje skriveno instalirano?! Pomišljate li da možda neko vreba iz prikrajka, ali ga vi ne možete vidjeti golim okom?! Niko ne traži da se suprostavite nečemu što i ne postoji, na primjer„tehnologiji“ kojoj „polazi“ za rukom da za vas, na „nevidljiv“ način, „tajnovito zaviruje“ u vaš listić koji se nalazi tu pred vama! Zaključite na osnovu koje činjenice možete posumnjati da NEKO uopšte posjeduje opisano „tehnološko čudovište“ ili se ipak radi o baba-rogi, koja se nemajući što više da radi u bajkama, jer je se djeca već odavno ne plaše, preselila u vaš birački život? (Za žaliti je što djeca predškolskog uzrasta ne posjeduju lične karte, pa da se na izborima, sa njima svojstvenim duhom, poigraju sa baba-rogom!)

Ne traži se od građanina (od birača), ni minimum hrabrosti već samo minimum zdravog razuma!

Svojevremeno je, veliki Lav Tolstoj, vidno razočaran niskom sviješću i karakterom ruskog građanina, njegovim ponižavajućim strahom i međusobnim potkazivanjima svojih sunarodnika, iste okarakterisao i nazvao „drhtuljavim ljudima“!

A što reći o odgovarajućim isplatama u vidu pomoći za pruženu vjernost prilikom glasanja?

Uradite po svom nahođenju! Ako procijenite, uzmite ponuđenu nadoknadu ili radno mjesto, svejedno, ali glasajte bilo koga! „Zahvalni darodavac“ ni tada ne može znati da ga nijeste glasali, ili, da ste ga obmanuli!

Ne nudi vam nadoknadu, kao vid zahvalnost za „privrženost“ što glasate za njega, već vam daje „nadnicu“ za vaše neznanje, gajeći tako i dalje vašu zabludu o postojanju njegove „tehnologije“ za navodno „razotkrivanje“. Najprije će ipak biti, da je to „nagrada“ za sličnosti vašeg karaktera sa karakterom Tolstojevog „drhtuljavog čovjeka“!

Autor je politikolog i inicijator akcije “To znaš samo ti”

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")