STAV

Cetinje se urniše. Zašto ćutite?

Hotel Grand ima sve sadržaje kao Hotel “Splendid” u Budvi, ali ga vlada i Crna Gora ne koriste od kada je cetinjska omladina 1990-ih godina ustala protiv rata i pohoda na Dubrovnik
277 pregleda 13 komentar(a)
hotel Grand, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
hotel Grand, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.12.2014. 10:29h

Kao rukovodilac preduzeća OUR “Grand” u ono doba, imam obavezu da nakon teksta “Carska loža“, profesorice dr Jelisave Kalezić (Vijesti, 21.11. 2014.), saopštim moje viđenje oko cetinjskih hotela.

U pomenutom tekstu, poštovanoj profesorici Kalezić promakle su neke nepreciznosti oko hotela na Cetinju. Oni su građeni u drugoj polovini prošlog vijeka.

Hotel Park, koji je trebalo da bude sagrađen po projektu arhitetke Jankovića, nije tehnički primljen. Između ostalog, izvođači su uzeli pravo da izvrše neke “dopune”. Hotelu nije mogao da priđe autobus, jer je nastrešnica pred centralnim ulazom bila visine koja nije to dozvoljavala, već su gosti morali da budu iskrcavani više od 50 metara od zgrade. Takođe, sva vrata i otvori u prizemlju su bili metalni, što nije bilo u skladu sa projektom. Nakon zemljotresa hotel je označen za rušenje.

Zbog rekla-kazala, a posebno što je jedna grupica Cetinjana tvrdila da nije bilo šteta na Cetinju, Crna Gora je angažovala komisiju iz Skoplja koja je potvrdila da hotel treba srušiti. Interesantno je da su svi koji su tvrdili da nema štete, bili prvi za dodjelu kredita za obnovu.

Hotel Grand projektovan je i građen u skladu sa tadašnjim poznatim načinima. Sačinjen je direktni program od strane Instituta za turizam iz Zagreba, na čijem je čelu bio prof. dr Marković. Izvršeno je ispitivanje tla kao i drugi potrebni postupci (urbanistički uslovi i dr.).

Obrazovan je žiri u skladu sa tadašnjim zakonima, na čijem je čelu bio arhitekta Uroš Martinović, Cetinjanin, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Sproveden je pozivni konkurs na kojem su bile poznate jugoslovenske arhitekte od Kekovića (osnivača Arhitektonskog fakulteta u Podgorici), do arh. Plamenca, arh. akademika Mušića, arh. Lajovića i drugih. Na konkursu je pobijedio rad arh. Kekovića.

Projekat je izveden u svemu prema usvojenom radu i nijesmo dozvolili da se usvojeni projekat mijenja. Koliko je ozbiljno Hotel Grand rađen vidi se iz priznanja, jer je dobio I nagradu jugoslovenske arhitekture 1980. godine koju je dodjeljivao dnevni list Borba.

To je jedini hotel u Crnoj Gori koji je izgrađen nakon zemljotresa i funkcioniše i danas. Njegova gradnja je bila za oko 20 odsto jeftinija od drugih hotela. Ima sve sadržaje kao Hotel “Splendid” u Budvi, ali ga vlada i Crna Gora ne koriste od kada je cetinjska omladina devedesetih godina ustala protiv rata i pohoda na Dubrovnik.

Zahvaljujem gospođi Jelisavi Kalezić što na jedan ljudski način pokreće pitanje urnisanja Cetinja, kao i pitanje kabla koji je iz Luštice kraj mora “došao” pored Cetinja i odvojio Prijestonicu od Lovćena (protivustavno).

Može, kad se Cetinje urniše.

Gospodo odbornici, senatori i gradonačelniče, zašto ćutite?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")