PRAVILA BORDELA (88)

Orvel, Katnić i jedna žaba

“Sve životinje su jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih”, čuvena je Orvelova misao. Koje se u svom radu drži i naš Milivoje. “Svi su Starocrnogorci jednaki, ali Milo i njegovi su jednakiji od drugih”
7378 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Ako je vjerovati teoretičarima književnosti i zavjere, stari lukavac Orvel je za svaki od svojih likova u Farmi, bilo da se radilo o životinjama ili ljudima, imao “pokriće” u stvarnim licima i događajima. Zato je svaka sličnost kod Orvela bila namjerna. A ne slučajna. Kao i kod Specijalnog Katnića. Koji nakon oratorskog pokazuje i pjesnički talenat.

“Sve životinje su jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih”, čuvena je Orvelova misao. Koje se u svom radu drži i naš Milivoje. “Svi su Starocrnogorci jednaki, ali Milo i njegovi su jednakiji od drugih”.

Ali, evo kako su stvari stajale na Farmi.

Dakle, svinja Stari Major, jedan od glavnih Orvelovih likova, aluzija je na Marksa i Lenjina, kao utemeljivače teorije, a onda i prakse proleterske revolicije. U našoj novijoj istoriji lik idealan za Miloševića i njegove AB revolucionare. “Smrt fašizmu, Slobodan narodu”.

Napoleon je nerast i glavni zlikovac romana, on je asocijacija na Staljina. Danas bi ga komotno mogao zamijeniti Mladić. Reče Murinjo i prijavi se Haškom tribunalu za svjedoka saradnika. Tu ulogu najviše voli.

Snoubol je protivnik Napoleonov, jedno vrijeme je bio i vođa farme, iza njega se krije lik Lava Trockog. Velika dilema za Specijalnog, ali Snoubol bi, kaže, mogao biti Sveto. Protivnik Napoleonov, pa partner, i onda po dogovoru završio u egzilu. U Beogradu, a ne kao Trocki u Meksiku. Daleko bilo, s obzirom na to kako je Lav tamo skončao. Kad nije zaćutao kao Sveto, zaključi Murinjo.

Po istom principu Orvel je Molotova, Staljinovog ministra vanjskih poslova i desnu ruku, predstavio kroz lik Skvilera, malog, bijelog praseta. Ni Specijalnom ne bi palo na pamet da Dačića ili našeg Darmanovića nazove Skvilerom. Kao što je Milića žabom.

Ali nije Orvel bio nemilosrdan samo prema “crvenima”. Kao što ni Specijalni nije samo strog prema “crnima”. To mu dođe DF. Inače, crveno-crna koalicija nema veze sa Orvelom a još manje sa DPS-om i DF-om - to je u stvari savez koji već deceniju i po vlada u Njemačkoj (CDU i SDP), objašnjava nam cetinjski tajnovidac.

Ali da se vratimo na Farmu. Tamo zatičemo gospodina Džonsa, koji jedno vrijeme Vođa, ali pada s vlasti nakon pobune životinja jer se toliko napio da im je prestao davati hranu i vodu. To je lik ruskog cara Nikolaja II. Primijenjeno na današnji Montenegro, gospodin Džons bi jedino mogao biti Milo, ali on je Šef farme čitavo vrijeme, ne pije i ne zaboravlja da nas nahrani i napoji. Zato nije ni pao. Nema ni udaljene sumnje koja bi na to ukazala, kaže Milivoje Specijalni.

Ko je čitao Orvela, mora da se sjeća okrutnog Frederika, vlasnika obližnje farme, koji je jedno vrijeme ušao u savez sa nerastom Napoleonom. Aluzija na Hitlera i njegov pakt o nenapadanju sa Staljinom. Gledano iz današnjeg ugla, ima dosta kandidata na regionalnom ili međunarodnom planu za lik Napoleona, dok jedino Boška Obradovića svi povezuju sa Frederikom. Čak i Maja Gojković i njen politički tata V. Šešelj.

Jedan od najsloženijih Orvelovih likova u Farmi je gospodin Vajpmer, koji nije životinja već čovjek, ali angažovan od nerasta Napoleona da bude posrednik između životinjske farme i ljudskog društva. Ne kazalo se, pomisli Murinjo, to bi mogao biti ovaj pregovarač Drljević. Koji pokušava da uspostavi vezu između Crne Gore i Evropske unije.

Bokser je radan, ljubazan, lojalan i pomalo naivan konj. Čitav život provodi u nadi da će se zalaganje i težak rad jednog dana isplatiti. To jest da će preuzeti vlast i povesti farmu. Otkinuti Mandić. Ili Medo Satana, svejedno.

Moli je kod Orvela mlada, samoljubiva i sujetna bijela kobila - u stvari aluzija na sve one koji su napustili Rusiju nakon pada carevine i dolaska Lenjina na vlast. Znam neke, sujetne i samoljubive, koji su izbjegli kada je Milo preuzeo vlast i još uporno čekaju da se vrate. Ali Lenjin nikako da ode.

Na kraju se kao najintrigantniji izdvaja lik magarca Bendžamina. Najstarije i najmudrije životinje na farmi. On je skeptičan, temperamentan i ciničan. Isti ja. Čuvena je njegova rečenica koju ponavlja u romanu: “Život će teći dalje kao i do sada - znači loše”. U tom liku neki književni kritičari, pa i Specijalni, vidjeli su dosta osobina samog Orvela, a predanje kaže da su ga zato prijatelji u šali zvali Magarac Džordž. “Nisi Orvel, ali jesi magarac. Čim ne odustaješ toliko dugo”, reče mi Murinjo i ode da provjeri dimnjak na zgradi Tužilaštva.

Specijalni je, kao ljubitelj dobre literature, odlučio da dopuni Orvela Bećkovićem pa je u crnogorsku verziju Farme uveo lik žabe. Aludirajući na nekadašnjeg lidera SNP, Milića. Iako, kad se pročita Balada o žabi, nije jasno zašto je Murinjo uzeo kao metaforu za Srđana. Kada je Bećkovićeva žaba krajnje pozitivan lik. Kao i ovaj Orvelov magarac Bendžamin.

Eto šta je prava literatura. Ko ne shvati žabu, ispadne magarac. Ali ne Bendžamin. Bravo ti ga, Specijalni, a Milić te čeka u Crminici. Na novu rundu starocrnogorskih razgovora kojima ćete, kako kaže pomenuta balada, “slaviti pobedu nad žabama”. I nad svim životinjama.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")