STAV

Ako nemate hrabrosti, pomjerite se s puta

Dižite se. Vodite svoje ljude i vodite ih sa drugom opozicijom. A ako nemate te sposobnosti i potrebnu hrabrost, budite ljudi, ne vucite narod za nos i pomjerite se sa puta
24 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2017. 17:53h

Poštovana opozicijo,

Došlo je vrijeme da vam javno uputim kritiku, ne samo u svoje ime, nego i u ime svih nas koji su vas podržali, glasali i u raznim se oblicima borili za jednu drugu Crnu Goru, uz vas. Neko će reći da ugrožavam svoju "situaciju" upućujući opoziciji ove riječi, a ako istina to proizvede, onda neka bude tako. Neko će reći: "Ko je ova i ko joj daje prava?" Ja ću reći da kao građanka ne samo da imam prava, nego sam toliko, i to čitava Crna Gora zna koliko, žrtvovala zbog slučaja Ramada, da bi se vidjelo kakva je jedna od vodećih osoba ove države, koja čak i nakon dokazane krađe nastavlja da bude na čelu parlamenta.

Da se vratim na kritiku. Kompletno podržavam odluku za bojkotom parlamenta, jer nakon pokradenih izbora, lažnog i jasno insceniranog državnog udara od strane ove vlasti, u tu nelegalnu instituciju nema radi čega da se ulazi.

Parlament je izgubio svoj smisao i svoju svrhu. Međutim, draga opozicijo, pasivan bojkot koji se zasniva samo na davanju izjava za medije nije ni u kom obliku dovoljan da bi se nešto riješilo u ovoj zemlji.

Vi ipak primate platu koju smo vam mi (građani) obezbijedili i za tu platu vaše vanistitucionalno djelovanje ne da treba da bude na nivou, nego treba da bude zajedničko i složno, jako i koordinisano, da ne pričam profesionalno i odlučno.

Lično sam očekivala aktivan bojkot, formiranje parlamenta van parlamenta koji će proučiti i uhvatiti se u koštac sa svim lošim i nevjerovatno štetnim zakonima, odredbama i amandmanima koji se trenutno provlače kroz Skupštinu a koja utiču na sve slojeve društva - od obrazovanja, građanske slobode, odbrane, itd, itd. Ne interesuju me ničiji ego, vaše razlike, vaši govori, vaši interni i eksterni problemi, ne očekujem da idete jedni kod drugih na slave i vjenčanja. Ono što očekujem je zajedničko vaninstitucionalno demokratsko djelovanje, i borba protiv ovog korumpiranog i kriminalnog režima. Po pitanju skupštinskog rada, u toku je najdestruktivniji period u istoriji Crne Gore, a gdje ste vi? Šta vi radite? Vodite li? Dozvoljavate da ispod žita, bez reakcije, prođu štetni zakoni o prostornom planiranju, o mogućnosti upotrebe vojske Crne Gore protiv svog naroda, i da ne nabrajam šta još sve ona banda klonova u parlamentu nije izglasala. Neprihvatljivo. Vaša pasivnost je neprihvatljiva.

Dižite se. Vodite svoje ljude i vodite ih sa drugom opozicijom. A ako nemate te sposobnosti i potrebnu hrabrost, budite ljudi, ne vucite narod za nos i pomjerite se sa puta. Samo je jedan cilj, a to je promjena sistema i izlazak iz okrilja tiranije ove vlasti, tj. njena smjena.

Autorka je izvršna direktorica NVO "Naša akcija"

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")