STAV

Čvrsta podrška Rumunije Crnoj Gori tokom procesa evropskih integracija

Sa crnogorskom Vladom podijelićemo svoje iskustvo i najbolje prakse kako bi se olakšao napredak Crne Gore u pristupanju EU. Građani će uskoro osjetiti prednosti izgradnje pouzdanijeg pravosuđa, nezavisnih političkih institucija i održive ekonomije

2151 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Obilježavanje Dana državnosti Crne Gore, 13. jula, daje mi priliku da podijelim neka razmišljanja o stanju rumunsko-crnogorskih odnosa i našoj zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Nedavno veliko dostignuće Crne Gore, uz odobrenje pozitivnog izvještaja o privremenim referentnim vrijednostima (IBAR) od strane EU, predstavlja jasan znak da, kada postoji politička volja, slijede napredak i nagrade. Ulazak u završnu fazu pregovora je trenutak slavlja i najbolji podsticaj da ostanemo fokusirani i posvećeni reformskoj agendi. Na tom putu, EU će kroz svoje institucije i države članice nastaviti da podržava Crnu Goru u postizanju vidljivih rezultata.

Evropska unija je najuspješniji integracioni projekat na svijetu. U stvari, to je jedinstven slučaj. Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine sa svim svojim ogromnim izazovima samo je naglasio snagu EU u smislu solidarnosti, demokratije i prosperiteta.

Rumunija je ponosan, odlučan i uspješan primjer integracije u NATO i EU.

Rumunija i Crna Gora su saveznice u NATO-u i zajedno sa ostalih 30 članica brane iste vrijednosti. Ovog mjeseca u Vašingtonu, na Samitu NATO-a, saveznički lideri su usvojili nove i važne odluke za odbranu savezničke teritorije, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu. Takođe, s obzirom na stalne hibridne akcije Rusije protiv saveznika i njihovih interesa, lideri NATO-a su ponovo potvrdili strateški značaj Crnog mora i regiona Zapadnog Balkana. Rumunija djeluje u cilju ispunjavanja ciljeva NATO-a u oba regiona, istovremeno podržava Ukrajinu i poziva na podršku Republici Moldaviji, ranjivoj državi u kontekstu rata koji Moskva vodi protiv Kijeva.

Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu sve dok je potrebno da Kijev pobijedi u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija. Takođe ćemo nastaviti da priskačemo u pomoć drugim ranjivim partnerima u širem regionu Crnog mora i Zapadnog Balkana, kao što su Republika Moldavija ili Bosna i Hercegovina zajedno sa našim saveznicima i računamo na doprinos Crne Gore u tom pogledu.

Što se tiče evropskih integracija, želim da istaknem da je većina evropskih građana, uključujući i Rumuniju, na nedavnim evropskim izborima glasala za integrisaniju i prosperitetniju Evropu. Kao najnapredniji liberalni i demokratski integrisani projekat na svijetu, Evropska unija stoji na čvrstim osnovama. Nasuprot autokratskim modelima raširenim u drugim djelovima svijeta, EU je trajni dokaz da samo društva zasnovana na prosperitetu, demokratiji, održivom razvoju, socijalnim i ljudskim pravima mogu napredovati mirno i sigurno. Evropska unija ide ka još bližoj integraciji, ka većem prosperitetu, novim talasima proširenja i ima za cilj jačanje svoje sigurnosti unutar svojih granica i u susjedstvu.

Od ulaska Rumunije u EU 2007. godine, povećali smo strane investicije i utrostručili ekonomski rast. Rumunija je registrovala konstantan rast tokova stranih direktnih investicija, sa 5,2 milijarde eura u 2004. godini na 11 milijardi eura u 2022. Rumunski BDP je porastao sa 100 milijardi eura u 2007. na 320 milijardi eura u 2023. godini. Brojke govore same za sebe o tome kako je članstvo u EU omogućilo intenzivniji ekonomski razvoj i povećan životni standard svih naših građana.

Radujemo se što ćemo svoje iskustvo i najbolje prakse podijeliti sa Vladom Crne Gore kako bismo olakšali napredak Crne Gore u reformskim procesima u okviru pristupanja EU. Građani će uskoro osjetiti prednosti izgradnje pouzdanijeg pravosuđa, nezavisnih političkih institucija i održive ekonomije. Nezavisan, odgovoran i profesionalan pravosudni sistem je ključni element za postizanje održivih rezultata u svim ostalim oblastima integracionih procesa. Zelena i cirkularna ekonomija, inovacije i obrazovanje visokog standarda, sve ove ciljeve Crna Gora će ostvariti u prilično kratkom vremenskom periodu.

Čvrsta podrška Rumunije Crnoj Gori nastaviće se tokom čitavog procesa evropskih integracija. Već smo izrazili spremnost da podijelimo svoju stručnost, kao pouzdan partner i blizak prijatelj. Nedavne posjete Rumuniji predsjednika Jakova Milatovića i ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića dokazale su da su veze koje postoje između naših zemalja jače nego ikada. Radujemo se daljim sastancima na vladinom nivou kako bismo gradili na čvrstim osnovama i odličnim odnosima koji postoje između naših zemalja. U tom kontekstu očekujemo da će se ekonomska saradnja i turistička i kulturna razmjena još više povećati, kao i međuljudsko povezivanje.

Državljani Rumunije koji žive u Crnoj Gori su dobro organizovani u udruženja, prilično aktivni u promociji rumunske kulture i tradicije. Veoma mi je drago da je nedavno, zajedno sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore i Glavnim gradom Podgorica, rumunska strana svečano otvorila spomenik narodnom pjesniku Rumunije Mihaju Emineskuu i ulicu koja nosi ime Krajova u Podgorici. Crnogorci su naši veoma dobri prijatelji i komšije, a mi ćemo se potruditi da ih podržimo da uđu u evropsku veliku porodicu.

Autorka je ministarka inostranih poslova Rumunije

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")