Velika izložba impresionista u muzeju Folkvang

Posjetioce, između ostalih, čekaju Renoarova slika "Lize sa suncobranom" i Moneov "Portret gospodina Bruna"

2010 pregleda 0 komentar(a)
Renoarova "Liza sa suncobranom" od nedelje čeka posjetioce u esenskom muzeju Folkvang, Foto: Credit: Oliver Berg/dpa
Renoarova "Liza sa suncobranom" od nedelje čeka posjetioce u esenskom muzeju Folkvang, Foto: Credit: Oliver Berg/dpa

Esenski muzej Folkvang za 100. rođendan otvara jedinstvenu izložbu sa oko 120 radova najvećih impresionista. Na okupu će se naći Mone, Gogen, Van Gog, Renoar, Sezan i drugi. Velika predstava impresionizma trajaće do 15. maja, prenosi dpa.

Izloženi su najznačajniji radovi iz kolekcija osnivača muzeja Karla Ernsta Osthausa (1874-1921) i japanskog brodograditelja Kodžira Macukate (1866-1950), inače dijela redovne postavke tokijskog Muzeja zapadne umjetnosti.

"Grozničavo iščekujemo otvaranje ovog vikenda," rekao je direktor Folkvanga Peter Goršliter novinarima.

Posjetioce, između ostalih važnih radova poznog impresionizma, čekaju Renoarova "Liza sa suncobranom" iz Ostahusove i Moneov "Portret gospodina Bruna" iz Macukatine kolekcije.

U 14 prostorija tu su i čuvena djela Sezana, kao i "Luka u Sen Tropeu" Pola Sinjaka, koja je nekim svojim putem iz vlasništva Folkvanga dospjela u Tokio. "Sreća je vidjeti to djelo takoreći na mjestu početka," rekao je Goršliter.

Slike su na pozajmicu iz Japana lakše dospjele u industrijsku Rursku oblast jer se Muzej zapadne umjetnosti trenutno temeljno renovira.

Pokrovitelj izložbe je predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, koji će sa premijerom pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija u subotu obići izložbu.

Bonus video: