Otud ide starac lord Normane...

Nijesam uspio, ni uz natčovječanske napore, da iskopam imena članova PG delegacije u Ženevi, na Forumu gradonačelnika - kao ni bilo kakvo svjedočanstvo o svrsi i koristi od njihovog prisustva

7677 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Vuković u Ženevi, Foto: UNECE/Pierre Albouy
Ivan Vuković u Ženevi, Foto: UNECE/Pierre Albouy

Ne dešava mi se često (prečesto) ono što mi se desilo prošle subote - da navedem par informacija iz oficijelnog izvora, da (ovlaš) osvijetlim širi kontekst i da odapnem par (vrlo lucidnih) konstatacija - a da ne ostavim prostor za poentu.

Opet, nije lako doći do poente ovih dana - što je činjenica koju sam vrlo sklon da uzdignem na razinu opšteg indikatora aktuelnog društveno-političkog trenutka u Crnoj nam Gori. Možda je poenta upravo u tome da na ovim našim brdovitim i krševitim prostorima vrlo često - i sve češće u potonje vrijeme - stvari ostaju otvorene - bez poente.

Dakle, gradonačelnik Vuković (dr Vuković, pardon) je početkom aprila tekuće godine govorio u Ženevi, u Palati nacija (sala XVII), “pred više desetina gradonačelnika iz čitavog svijeta” - i to baš na panelu, veli, Resilient, Sustainable urban planning, the 15-minute city and smart urban development solutions - u okviru Drugog Foruma gradonačelnika (Second Forum of Mayors, forumofmayors.unece.org) - iza kojega stoji Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE).

U tekstu koji se pod prigodnim naslovom “Odlični rezultati Podgorice predstavljeni na Forumu gradonačelnika u Ženevi”, pojavio na Internet stranici GGPG (podgorica.me) 6. aprila, veli da je “posebno akcentovana potreba daljeg razvoja alternativnih vidova transporta, u čemu je Podgorica postigla odlične rezultate (ne sumnjamo - op.a.), kroz subvencioniranje kupovine dvotočkaša za građane i razvoj biciklističke infrastrukture”.

Veli i da su “predstavljeni planovi koji imaju za cilj pretvaranje centra grada u pješačku zonu, uz prethodno regulisanje saobraćaja u mirovanju kroz obezbjeđivanje dodatnih parking mjesta”.

Ne veli ništa, nažalost, o potrebi ozbiljnog - ili barem ozbiljnijeg - modifikovanja sistema planiranja - ma što to značilo - kako na državnoj, tako i na lokalnim razinama.

U oficijelnom pak sažetku (pregledu) Drugog Foruma gradonačelnika (Advance unedited version/ Summary of the Second Forum of Mayors) koji je dostupan na pomenutoj adresi - ne pominje se dr Vuković, imenom i prezimenom, ali veli sljedeće: “Zatvaranje gradskog centra za automobile i građenje novih prostora za parkiranje (sad je važno! - op.a.) VAN GRADA (Podgorica)” - Closing off the city centre for cars and building new parking spaces outside the city (Podgorcia, sic) - što se, vjerovatno, odnosi na temu/naslov dr Vukovićevog izlaganja.

Znamo da se ozbiljno razmišljalo o izgradnji podzemnog, troetažnog parking prostora (garaže) sa 700 i kusur parking mjesta - uz nezaobilazne, tzv. komercijalne sadržaje - na poziciji centralnog podgoričkog trga - a sve u cilju “oživljavanja centra grada”. Sproveden je i konkurs (Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje trga Nezavisnosti u Podgorici) - ali teško da je pobjedničko rješenje požnjelo aplauze. Upravo suprotno.

Lord Norman Foster i Ivan Vuković u Ženevi
Lord Norman Foster i Ivan Vuković u Ženevifoto: Podgorica.me

A što se tiče “novih prostora za parkiranje van grada” - nijesam primijetio, moram priznati, da je dr Vuković ili neko iz Uprave Glavnog grada prezentovao nešto na tu temu građanima PG putem medija. Prostor iza bivše RK BEKO, sa istočne strane, gdje je planiran montažno-demontažni parking - teško da je “van grada”.

Znamo i da su planirali novo (gradsko) groblje na Ćemovskom polju - riječ je, vele, o “kombinovanom tipu” groblja, uz nezaobilazne “elemente parkovskog i arhitektonskog groblja” - ma što to značilo - a znamo i da je promovisan projekat šetališta na Ljuboviću - kojom prilikom se posebno istakao Filip Aleksić, najstariji drug gradonačelnika dr Vukovića. Pominjan je i “centralni park” na istočnom rubu grada - usred Ćemovskoga polja - ali o tim parking-prostorima van grada ne čusmo, bojim se, ni riječi...

Izgleda da su nam neophodni, da bismo stigli do valjane poente, dublji uvidi u modalitete djelovanja Uprave Glavnog grada - u kompletu sa preciznijim informacijama - posebno o djelovanju dr Vukovića - što u ovom slučaju podrazumijeva, u najmanju ruku, originalni tekst koji je dr Vuković pročitao početkom aprila u Ženevi - i (ili) snimak dr Vukovićevog izlaganja u integralnoj verziji. Onih par minuta - insert iz govora dr Vukovića u Ženevi, koji je na YouTube (youtube.com) okačio PG biro - ne služe ničemu.

Ne velim, molim vas, da bi građani PGpoletjeli, bez odlaganja, na YouTube kad bi Biro za odnose s javnošću GGPG (PG Biro) okačio integralni snimak izlaganja dr Vukovića u Ženevi - tih par minuta snimka koji je okačen na YouTube pogledalo je do ovog trenutka (četvrtak, 30. jun 2022, 10:32) tek 114 građana i građanki - ali bi takav gest blagotvorno djelovao po pitanju naše vjere u dobre namjere dr Vukovića i ekipe oko njega. I što je najvažnije, taj gest bi značio da dr Vuković uvažava javno mnjenje.

Vidim i da je organizator Drugog Foruma gradonačelnika u Ženevi ostavio mogućnost da se gradonačelnici obrate auditorijumu putem video-linka (Online Participation - gradonačelnik Rejkjavika je, primjera radi, iskoristio tu mogućnost, uz mnoge druge gradonačelnike i gradonačelnice) - što će reći da dr Vuković - s obzirom na to da je CG siromašna, prezadužena država i da je odgovornost za takvo stanje isključivo na Demokratskoj partiji socijalista, dr Vukovićevoj partiji - nije bio u obavezi da svojim fizičkim prisustvom uveliča Forum - a pogotovo nije bio u obavezi da vuče cijelu delegaciju za sobom. Na stranu što nijesam uspio, ni uz natčovječanske napore, da iskopam imena članova PG delegacije u Ženevi, na Forumu gradonačelnika - kao ni bilo kakvo svjedočanstvo o svrsi i koristi od njihovog prisustva.

Te pričice da je “za nepune četiri godine Podgorica dobila 13 novih parkova, 43 nova dječja igrališta i 66 sportskih poligona” - što će reći da da se naš gradonačelnik i ekipa oko njega (opskurni likovi poput Filipa Aleksića i Miljana Barovića) ubiše oko “kreiranja što humanijeg ambijenta za život” - sve su to krasne predizborne pjesmice - ali poenta nije, bojim se, u tome.

Gradonačelnik Vuković se u Ženevi susreo i sa “jednim od najpoznatijih svjetskih arhitekata današnjice, lordom Normanom Fosterom” vele ovi na podgorica.me. “Tokom susreta, lord Foster je dao značajne smjernice za dalji razvoj grada, što podrazumijeva održivo planiranje, uz korišćenje tehnologija koje čuvaju životnu sredinu, a istovremeno daju doprinos modernizaciji grada”.

Kako da ne...

Pomaže Bog, veli, lorde Foster Normane! Bog ti pomog’o dr Vuković Ivane. A hoćeš li mi reći nešto, lorde Fosteru, o smjernicama za dalji razvoj moga grada? Kako da ne, gradonačelniče Vukoviću, ali bi bolje bilo da pošalješ par momaka i đevojaka, arhitekata i arhitektica mladih, kod mene na obuku - o trošku GGPG, naravno.

Poenta je, dakle, u dubokoj vjeri svih naših tzv. elita i elitica u duboku nezainteresovanost javnosti po pitanju tzv. vitalnih pitanja, a odmah zatim i u vrlo nizak obrazovni prosjek širokih narodnih masa - i konačno, u Božju promisao koja je htjela da tzv. elita budu baš ovi što su danas tzv. elita.

Bonus video: