Orlando Tripović: Kulturni i muzički sadržaji se usvajaju od malih nogu

Direktorica Fondacije Tivat Music Festival, za “Vijesti” sumira prvo izdanje manifestacije, govori o viziji festivala i hora “Jadran” koji će večeras i zatvoriti ovogodišnji program

2990 pregleda 1 komentar(a)
Andrea Orlando Tripović, Foto: Tivat Music festival
Andrea Orlando Tripović, Foto: Tivat Music festival

Tivat Music Festival je, kao nova umjetnička platforma na primorju od 18. juna do 12. avgusta privukao pažnju lokalne zajednice i šire publike svojim raznovrsnim programom, na kome su učestvovali umjetnici iz desetak zemalja.

Gradski hor “Jadran” zatvoriće prvo izdanje Tivat Music Festivala, uz gostovanje Gradskog hora Budva, pod rukovodstvom dirigentkinje Laure Ivanović i Gradskog hora Kulturnog centra Nikola Đurković iz Kotora, predvođenog dirigentkinjom Dušicom Ćetković. Svečano zatvaranje Festivala, za koji se može reći da simbolizuje novu eru muzičke renesanse u Tivtu i doprinosi kulturnom bogatstvu regiona, biće održano 12. avgusta u Centru za kulturu Tivat sa početkom u 21 čas.

U susret koncertu razgovarali smo sa Andreom Orlando Tripović, profesorkom klavira i voditeljkom klapa i horova, direktorkom Fondacije Tivat Music Festival i dirigentkinjom obnovljenog Gradskog hora “Jadran”, koji djeluje pri Centru za kulturu Tivat.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se susreli prilikom ponovnog pokretanja hora, i na koji način ste ih prevazišli?

Uvijek, kad se kreće u nešto novo ili drugačije, postoje izazovi. Trudim se da izazove predvidim i procijenim kako mogu da se nosim sa njima. U ovom konkretnom slučaju postojala je određena doza strepnje u smislu koliko će se pjevača prijaviti na audiciju, kako ih uklopiti i koje aranžmane odabrati. Znala sam da brojnost, generalno, neće biti problem, jer sam i prije objavljivanja poziva na audiciju u medijima dobila samo pozitivne komentare i povratne informacije od Tivćanki i Tivćana. Nakon što se audicija završila i nakon što smo počeli sa probama, svaka strepnja je nestala. Ostaju samo muzički izazovi, kao motivacija i podstrek za što kvalitetniji rad.

Članovi hora su uglavnom amateri i zaljubljenici u horsko pjevanje?

Tako je, članovi Gradskog hora “Jadran” su, mahom, pjevači amateri. Velika većina nema formalno muzičko obrazovanje, a samo nekolicina ima iskustvo pjevanja u klapama ili u horovima. Hor od početka djelovanja broji redovnih pedesetak polaznika. Svi su veliki zaljubljenici u pjevanje, a time i više nego motivisani da se na našem predstojećem koncertu 12. avgusta, danas, predstavimo na najbolji mogući način.

Da li primjećujete porast interesovanja za horsko pjevanje u Tivtu?

Kao što sam spomenula, po reakcijama mojih sugrađana sam znala da će odaziv na audiciju biti dobar. Međutim, broj potencijalnih članova hora je prevazišao sva moja očekivanja. Tih dana mi je telefon zvonio preko šezdeset puta, pa sam se na neki način pripremila na to što me čeka na samoj audiciji. S obzirom da je broj članova porastao u odnosu na početak proba u februaru, da, definitivno je da je interes za horsko pjevanje porastao. Ali, isto tako moramo uzeti u obzir i činjenicu da je u Tivtu postojala tradicija horskog pjevanja, a da pjevač uvijek “leži’’ u svima nama i čeka priliku kada će izaći na površinu. A za mnoge je ta prilika upravo Gradski hor “Jadran”.

Na koji način birate pjesme za program? Koji su kriterijumi, a koja ideja pri tom izboru?

Pjesme biram po senzibilitetu i afinitetu, i svom, ali i članova hora. Od početka sam imala ideju da na repertoaru budu bokeški napjevi, klapske i crnogorske pjesme, a da program kasnije proširimo na pop pjesme, gospel, kancone, kao i izvođenja na tragu repertora Perpetuum Jazzile. Većina članova Gradskog hora je prihvatila moju ideju, izrazili su želju da pjevaju predložen repertoar, a dobrodošli su i evergrini, italijanske kancone itd. Pri sastavljanju repertoara moram, naravno, imati na umu i vokalne i izvođačke mogućnosti hora.

Hor 'Jadran'
Hor "Jadran"foto: Tivat Music Festival

Već godinama ste dio profesionalne, a sada i amaterske muzičke scene u Crnoj Gori. Kako procjenjujete trenutno stanje i potrebe za kulturnim sadržajima?

U muzičkom svijetu sam takoreći od malih nogu. I budite sigurni da nema amaterizma ukoliko se muzikom ozbiljno i posvećeno bavite. Kulturni sadržaji, muzički sadržaji, se usvajaju malih od nogu. Ne možemo očekivati da će naša djeca prihvatiti i usvajati bilo koji kvalitetniji kulturni sadržaj ukoliko ih na to ne upućujemo i sopstvenim primjerom. U kući u kojoj se ne sluša kvalitetna muzika ili ne čita kvalitetna literatura nema ni budućih konzumenata kvalitetnih sadržaja. KotorArt, čiji sam i ja dio već dvadesetak godina, puno je učinio na afirmaciji kvalitetnih kulturnih sadržaja, a na tom je tragu i prvo izdanje Tivat Music Festivala.

Na zatvaranju Tivat Music Festivala, na koncertu Gradskog hora “Jadran” kao gosti će nastupiti horovi iz Kotora i Budve. Da li imate u planu i saradnju sa drugim ansamblima iz okruženja i koji su Vaši planovi za budućnost Gradskog hora “Jadran”?

Tako je, na našem današnjem koncertu 12. avgusta, koji će se održati u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, nastupiće i naše kolege iz Kotora i Budve. Dozvolite da repertoar zasad bude tajna, odnosno iznenađenje. Gradski hor “Jadran” jeste i uvijek će biti otvoren za saradnju sa horovima i izvođačima sa kojima dijelimo isti senzibilitet. Što se tiče planova za budućnost, najvažniji je da se kvalitetno radi kako bi bilo što više nastupa, jer to je prvi osnovni cilj svakog udruženja.

Na kraju smo prvog izdanja Festivala. Kakvi su Vaši utisci na kraju prvog TMF-a?

Prvo izdanje Tivat Music Festivala je odlično prihvaćeno, propraćeno i zapaženo. Osim operskih resitala i arija, kao i opera za djecu, posebno su dobro prihvaćeni koncert ansambla Mare Nostrum na Gospi od Milosti i koncerti na gumnu u Tivtu. TMF je ispunio dva osnovna cilja koja smo sebi zadali: popularizacija opere, naročito među najmlađom publikom i publikom do četrdeset godina, kao i ukazivanje na diversifikaciju ponude koju Tivat kao destinacija ima. Drugo izdanje će biti još bolje i već nakon završetka ovogodišnjeg, kreću pripreme za sljedeći festival. Dopustite mi na kraju da pozovem sve Vaše čitaoce na prvi koncert Gradskog hora “Jadran” 12. avgusta u Centru za kulturu Tivat!

Bonus video: