„Život u ritmu” i „Vidra” na Agori u Grčkoj

Crnogorski filmski projekti na industrijskom programu Filmskog festivala u Solunu

2743 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma "Vidra", Foto: FCCG
Scena iz filma "Vidra", Foto: FCCG

Dva crnogorska filmska projekta predstavljena su na industrijskom programu “AGORA Works in Progress”, koji je održan od trećeg do sedmog novembra u okviru 65. izdanja Filmskog festivala u Solunu (Thessaloniki International Film Festival). Među devet selektovanih, našli su se i projekti “Vidra” reditelja Srđana Vuletića i producenta Ivana Đurovića (Artikulacija film), kao i manjinska crnogorska koprodukcija “Život u ritmu” rediteljke Amerise Baste i crnogorskog koproducenta Marka Jaćimovića (Videa Production).

AGORA funkcioniše kao tačka umrežavanja koja povezuje filmska ostvarenja sa prikazivačkom mrežom i to online putem. Filmovi koji su dio ovogodišnjeg marketa biće ekskluzivno dostupni od prvog novembra do 31. decembra zainteresovanim profesionalcima, agentima prodaje i distributerima.

“Vidra” je, pored Filmskog centra Crne Gore (FCCG), dobio i međunarodnu podršku, između ostalog Ministarstva kulture Italije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Centra za kinematografiju Kosovo. “Vidra” donosi priču o Hani, introvertnoj tinejdžerki koja je potajno zaljubljena u Balšu, školskog druga i manje poznatog člana “Street Self Defence” stranice, popularne na društvenim mrežama. Kroz lik Hane publika će se suočiti sa složenim emotivnim putovanjem, ispunjenim nadom, razočarenjima, tugom, borbom za sebe i svoje stavove, kao i otkrivanjem sopstvene snage.

“Život u ritmu” je debitantski dugometražni film grčke rediteljke Amerise Baste, a snimljen je u koprodukciji kompanija iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Kipra i Crne Gore, uz podršku FCCG. Priča se fokusira na odnose glavne protagonistkinje Lene sa okolinom u specifičnim i nimalo optimističnim okolnostima.

U fokusu “AGORA Works in Progress” su filmovi u postprodukciji, a tematski vezani za Mediteran i region Jugoistočne Evrope. Cilj je da se pomogne producentima i autorima filmova da pronađu distributere i da pruži šansu da projekte i profesionalce otkriju drugi festivali i prikazivači.

Bonus video: