Manifest promjene sistema vrijednosti

U galeriji “F 64” večeras će biti otvorena izložba Alena Aligrudića “Tales of Faceadds @ Merzhavn”

1075 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Szymon Marcin Zak
Foto: Szymon Marcin Zak

Izložba fotografija “Tales of Faceadds @ merzhavn” čiji je autor Alen Aligrudić, biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji “F 64” u 20 časova. Kustos izložbe je istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

Najavljujući izložbu autor je kazao da kroz svoju umjetničku praksu radi na višegodišnjim projektima kojima cilja na promjene sistema vrijednosti.

Alen Aligrudić
foto: Privatna arhiva

“Želim da predstavim karakter urbane ekspanzije i simulakruma, jer se tamo manifestuju moguće promjene vrijednosti... Moje fotografije sadrže širok spektar sivih nijansi, stvarajući sivu zonu kojom se gradi harmonična cjelina: od transportne industrije do proizvoda, normi i radnih okruženja koja su kao na izlogu pored stambenih jedinica (za one koji mogu da ih priušte)... Površina akrilnih slojeva vraća dubinu stakla na sliku. Refleksije prolaze kroz enterijere spajajući se s eksterijerima i svemu onome što je na njihovom putu. Naizgled uobičajeni prizori iz izloga postaju nadrealni, naglašene su oštre arhitektonske linije savremene urbanizacije, omekšane treperenjem vode ili neke biljke u zarobljeništvu koja pozira kao mrtva proroda, često napuštena poput Atgetovog Pariza, između/neprostora. Dobija se efekat dvosmernog ogledala - onoga što vidimo i onoga što želimo da vidimo”, ističe Aligrudić.

Alen Aligrudić
foto: Privatna arhiva

Za razliku od fotografija iz sivog registra, video radovi se pojavljuju u svojim prirodnim bojama namećući drugačiju estetiku i pozivaju na preispitivanje ravnoteže između vidljivog svijeta i skrivenih istina koje se nalaze ispod njegove površine, dodaje autor.

Aligrudić je rođen 1977. godine u Tuzli, a živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj. Studirao je FAMU (Film and TV School of Academy of Performing Arts) u Pragu na odsjeku za fotografiju, a takođe i na Umjetničkoj akademiji Funen u Odenseu u Danskoj. Magistrirao je teoriju i posredovanje na Kraljevskoj Danskoj akademiji likovnih umjetnosti u Kopenhagenu.

Alen Aligrudić
foto: Privatna arhiva

Aligrudićev rad je predstavljen u Njemačkoj, Holandiji, Češkoj, Švedskoj, Turskoj i širom Evrope, kao i u zemljama bivše Jugoslavije. U Danskoj je izlagao u prestižnim muzejima i galerijama... Jedan je od osnivača nezavisnog umjetničkog prostora Titled u Kopenhagenu. J. K.

Bonus video: