Kako ishrana može da uništi seksualni život muškarca

Vaša dnevna doza kafe igra veću ulogu u krevetu nego što mislite

6777 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Puno stvari može da smanji erekciju kod muškaraca: loše zdravlje srca, pušenje i određeni ljekovi često su uzročnici problema ispod pojasa. Ali, veliki ubica je i loša ishrana.

Šta jedete, koliko jedete i koliko često jedete određene vrste hrane može da utiče na vaš nivo energije, protok krvi i hormone – a sve su to ključni igrači u vašem seksualnom životu.

Pogledajte na kojih pet načina vaša ishrana može da pokvari vaš seksualni život – i šta tačno možete da učinite kako biste popravili svoj učinak.

Previše ‘smeća’

Kao i svaki drugi trening, i trening u spavaćoj sobi zahtijeva snagu i izdržljivost. Drugim riječima, svaka prehrambena navika koja je loša za vašu izvedbu u teretani, loša je i za vaš seksualni život. Kada je vaše srce u problemu – na primjer, arterije su vam začepljene – ono može da zaustavi dotok krvi u vaš penis, otvarajući put erektilnoj disfunkciji (ED).

Ishrana bogata nezdravim mastima i dodatnim šećerima može da pogorša problem.

Opšte je poznato da gojazni muškarci imaju niži nivo testosterona, hormona koji podstiče seksualni nagon, prenosi Ordinacija.

Lijek? Jedite hranu punu cjelovitih namirnica bogatih raznim hranjivim materijama i vježbajte barem 150 minuta nedjeljno. Sve što pomaže u smanjenju količine masti u vašem tijelu, pomoći će prirodnom porastu nivoa testosterona, objašnjavaju stručnjaci.

Bezkofeinska kafa

Vaša dnevna doza kafe igra veću ulogu u krevetu nego što mislite. To je zato što unos kofeina može da utiče na vašu cirkulaciju.

par
foto: Shutterstock

Veliki dio seksualnog zdravlja odnosi se na povećanje protoka krvi budući da bolji protok krvi znači bolje erekcije, kaže Joshua Gonzalez, urolog specijalizovan za seksualnu medicinu.

Previše alkohola

Alkohol je depresiv, pa može da umrtvi osjećaje seksualne stimulacije i promijeni protok krvi u i iz vašeg penisa. Obilno pijenje može da smanji nivo testosterona, a istovremeno da podigne nivo estrogena, što može da smanji vaš libido, pogorša raspoloženje i oteža postizanje orgazma, čak i kada možete da postignete erekciju.

Šećer je ubica seksualnog života

Ishrana sa visokim udjelom šećera uticaće na vaše cjelokupno zdravlje, zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. što potom može da utiče na vašu seksualnu potenciju. Držite se prirodnih šećera, poput onih u voću. Kada je riječ o dodatnim šećerima – poput onih u gaziranim sokovima i pekarskim proizvodima – ne unosite više od 36 grama dnevno, kažu stručnjaci.

Ogromne porcije

Nagomilavanje hrane na tanjiru ne samo da dovodi do debljanja, već vas takođe priprema za veliki pad energije.

Ako pretjerate s jelom, osobito ugljenim hidratima i šećerom, vjerovatno ćete doživjeti pad energije i osjećati se preumorno da radite bilo što osim ležanja na kauču ili spavanja.

Umjesto tri velika obroka, ciljajte na četiri ili pet manjih obroka dnevno, punih proteina i sporije varljivih ugljenih hidrata koji su puni vlakana, poput zobi, kvinoje i povrća.

Bonus video: