Stručnjaci: Kako ste se upoznali utiče na kvalitet veze

Postoje različiti izazovi u "fazi upoznavanja" koje treba uzeti u obzir

10120 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nedavna studija objavljena u časopisu Computers in Human Behavior pokazala je da način na koji parovi upoznaju svoje partnere može značajno uticati na kvalitet njihove veze. Istraživanje koje je obuhvatilo 923 oženjena Amerikanca otkrilo je da parovi koji su se upoznali preko interneta izveštavaju o nešto nižem zadovoljstvu i stabilnosti u braku.

Rezultati studije su pokazali jasan "efekat online upoznavanja". Naime, učesnici koji su upoznali svog partnera preko interneta prijavili su nešto niže zadovoljstvo i stabilnost u svojim brakovima.

Prema Anneli Östling, terapeutkinji i stručnjakinji za odnose, koja je napisala knjigu o vezama "Stora relationsguiden", postoji više razlika između parova koji se upoznaju online i onih koji se upoznaju van mreže.

"Ono što mogu da vidim je da parovi koji se upoznaju online često šire svoje horizonte upoznavanjem u drugim oblastima. To postaje dodatni faktor osim upoznavanja novog potencijalnog partnera. Neki možda moraju da napuste svoju sigurnu gradsku četvrt ili grad gde su prijatelji i porodica. Moraju da utroše više vremena da praktične stvari funkcionišu, što može otežati procvat veze", kaže ona.

Seksolog Bianca Schmidt zapravo ne vidi nikakav razlog zašto ne biste mogli da imate jednako dobru vezu sa nekim koga ste upoznali na internetu kao sa nekim koga ste upoznali na poslu.

Postoje samo neki različiti izazovi u "fazi upoznavanja" koje treba uzeti u obzir.

"Stari koncept da će odnos biti 'iskreniji' ako ste se upoznali uživo nestaje, rekla bih. Prednost online upoznavanja je u tome što možete upoznati osobu u mjeri i brzini koja vam je potrebna prije nego što odlučite da se sretnete uživo. Na taj način je praktičnije", kaže Östling.

Najbolji savjeti za početak veze prema riječima stručnjaka:

Posvetite se pravom upoznavanju. Iskrenost i razumijevanje treba da budu u fokusu od samog početka, a potom slijedi izgradnja poverenja, uzajamnog poštovanja, i zajedničkih vrijednosti.

Pristupite upoznavanju sa pozitivnim stavom. Zamijenite strah i opreznost radoznalošću i uzbuđenjem.

Budite iskreni. Upoznajte sebe i svoje potrebe prije nego se upustite u traženje partnera. Budite iskreni i otvoreni o tome ko ste i šta želite od partnera.

Ne žurite. Ne ulazite prebrzo u vezu samo da biste izbegli usamljenost. Fokusirajte se na pronalazak nekoga ko vas dopunjuje i dijeli slične vrednosti.

Izgradite odnos na poverenju i uzajamnom poštovanju. Ovo su temelji zdrave i dugotrajne veze.

Bonus video: