Novac koji date za ove kozmetičke proizvoda je bačen novac

Dermatolozi se slažu da se neke stvari mogu riješiti, ili barem malo poboljšati, samo promjenom načina života – nikako kremama. Ne, ni onim skupim

10576 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Često podlegnemo reklamama i kupujemo skupu kozmetiku koja nam zapravo ne pomaže. Uz nekoliko osnovnih proizvoda, kreme sa SPF-om su svakako među njima, nećete bankrotirati, a i koža će vam biti zahvalna. Naime, pretjerivanje može samo da donese kontraefekt.

Ovih šest proizvoda mirne duše možete da preskočite, objašnjava dermatološkinja dr Christine Choi Kim iz Santa Monice, prenosi Ordinacija.

1. Skupa sredstva za čišćenje lica

Njihova uloga je da skinu šminku i naslage koje su se nakupile na koži tokom dana. Tačka. Samo to. Za tih nekoliko sekundi posla definitivno ne morate kupovati skupe preparate.

Pametnije je uložiti u četkicu za čišćenje lica kako bi kožu u potpunosti očistili, savjetuje dr Kim.

2. Proizvodi za zaustavljanje starenja

Kao prvo – to je nemoguće. Zmijski otrovi, puževa sluz, pčelinji otrov – ne baš dokazano. Ono što možete je da držite kožu hidriranom, što odlično rade i kreme sa pristupačnijom cijenom. Takođe, ricinisuvo ulje se pokazalo blagotvornim za elastičnost kože i bore.

3. Skupe zaštitne kreme

Ne dajte da vas nagovore da plaćate ime i ambalažu. Zaštitni faktor je važan, ali cijene se dramatično razlikuju. Neka bude preko 20 i ključno je da ga nanosite redovno, pogotovo nakon znojenja i kupanja. Pa koliko god koštao.

njega lica
foto: Shutterstock

4. Kreme protiv celulita

Žensko je “prokletstvo” da ga sve imaju i da će ga uvijek imati. Da, i mlade žene i sporttistkinje i mršave… Možete uticati da ga ima manje vježbanjem, pravilnom ishranom i s dovoljno unosa vode. Kreme će pomoći da koža bude mekša i zaglađenija - ali to je to. Procijenite sami koliko novca ste za taj učinak spremni da izdvojite.

5. Kreme protiv strija

I njih zaobiđite u širokom luku jer da djeluju ne bi niko imao strije. Jedini izuzetak je retinol jer je dokazano da nakon 6 mjeseci korištenja može poboljšati izgled strija. Uz to, možete porazgovarati s dermatologom o laserskim zahvatima, a neki od njih mogu da stimulišu proizvodnju kolagena i tako umanje vidljivo crvenilo.

6. Sužavanje pora

Mnogi proizvođači nisu potpuno iskreni kada nude svoju pomoć za vaše pore. Proizvodi na bazi silikona mogu pomoći tako što će na kratko biti manje vidljive, ali neće potpuno nestati.

Pore su, nažalost, predodređene genetikom, i ništa ih ne može trajno ukloniti, kaže dr Kim.

Bonus video: