Opada vam kosa: Sezonski ili ozbiljan problem?

Sezonsko opadanje kose ili problem koji zahtijeva odlazak kod dermatologa?

12735 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prosjeku gubimo između 100 i 150 dlaka dnevno - žene s dugom kosom to primjećuju više zbog pramenova koji ostaju na četki, u tuš kabini, na jastuku ili na ramenima. Pored toga, kosa dodatno opada i zbog faktora kao što su stres, određeni ljekovi, postporođajne promjene, bolesti ili niskokalorične dijete. Zato je važno da razlikujemo bezazleno opadanje kose od onog koje može da predstavlja razlog za zabrinutost: da li je u pitanju privremena, normalna pojava, ili je vrijeme da se obratite stručnjaku?

Iako ne postoji univerzalan odgovor, postoje znakovi koji mogu da vam pomognu da to razaznate. Naime, sezonsko opadanje kose obično je intenzivnije tokom pranja kose ili svakodnevnog četkanja. U većini slučajeva opadanje kose je sporo i kontinuirano, bez specifičnih momenata ili okidača. Drugim riječima, ako vam kosa više opada tokom određenih aktivnosti, vjerovatno nema razloga za uzbunu. Ova vrsta opadanja kose obično je privremena i riješava se sama od sebe bez potrebe za liječenjem. Druga forma povremenog opadanja kose, koja je česta nakon stresnih događaja ili trudnoće (posebno 3 do 4 mjeseca nakon porođaja), takođe je normalna i obično ne zahtijeva medicinsku intervenciju, jer je povezana sa padom nivoa estrogena, što uzrokuje opadanje kose, piše Elle.rs.

Kako da znamo kad je opadanje kose razlog za zabrinutost?

Ako primetite prekomjerno i dugotrajno opadanje kose ili vidljivo prorjeđivanje - vrijeme je da se obratite dermatologu. Konkretno ako od 2 do 4 mjeseca nakon sezonskog opadanja primijetite smanjenje gustine kose, svjetlije tjeme, ili kosu koja je tanja i slabija, vrijeme je za zabrinutost. Ovi znakovi mogu ukazivati na nešto više od privremenog opadanja kose i zahtijevaju stručnu procjenu.

Drugi znakovi upozorenja

  • Opadanje je praćeno gubitkom dlaka na obrvama ili trepavicama.
  • Ako opadanje kose ostavlja kružne ćelave pečate na različitim dijelovima vlasišta.
  • Ako postoji svrab na području gde se primjećuje manja gustina kose.
  • Ako opadanje kose pretežno pogađa frontalnu liniju kose.
  • Ako postoji crvenilo ili upala oko folikula na području gdje dolazi do opadanja kose.
  • Ako područje gdje je došlo do opadanja ima jasno definisane ivice i izgleda kao ožiljak.
kosa
foto: Shutterstock

Može li svakodnevno pranje kose uzrokovati veće opadanje?

Stručnjaci su saglasni u jednom - pranje kose ne uzrokuje pojačano opadanje. Kosu treba prati prema individualnim potrebama, a čak i ako vježbate, pranje kose svakog dana ne predstavlja nikakav problem. S druge strane, rijetko pranje može imati više negativnih posljedica, jer zanemarivanje higijene tjemena može dovesti do nakupljanja ulja, peruti i ostataka proizvoda, što sve može naškoditi zdravlju kose.

Ipak, sezonsko opadanje kose može biti primjetnije ako češće perete kosu jer tom prilikom pranje uklanja dlake koje su već u procesu opadanja ili dlake koje nisu otpale prethodnih dana, zbog prirodne trakcije tokom sušenja i četkanja.

Nedostatak određenih vitamina može takođe uzrokovati opadanje kose

Nedostatak određenih vitamina i elemenata u tragovima može doprinijeti opadanju kose. To su najčešće gvožđe, folna kiselina, biotin, vitamin D, magnezijum i cink. Obezbjeđivanje adekvatnog unosa ovih ključnih vitamina i minerala je od suštinskog značaja za održavanje zdrave kose.

Pazite na proizvode koji sadrže parabene, boje s amonijakom i toplotne uređaje za stilizovanje.

Ovo su tri glavna krivca za slabljenje, oštećenje i opadanje kose. U kombinaciji sa postojećim opadanjem kose, ako se farbate bojama s amonijakom, prečesto fenirate i peglate ili koristite proizvode koji sadrže parabene - velika je vjerovatnoća da ćete pojačati proređivanje.

Važnost biotina

Takođe poznat kao vitamin B7, biotin je varijanta vitamina B koja je neophodna tijelu. Iako su mnogi upoznati sa biotinom u obliku suplemenata ili čak u proizvodima za njegu kose, on se nalazi u raznim namirnicama kao što su žumance, meso, riba, integralne žitarice, orasi i mahunarke, a može se naći i u pečurkama i karfiolu.

Biotin je neophodan za umnožavanje ćelija, a tkiva poput kose i noktiju su značajno pogođena kada ovaj vitamin nedostaje. Zato je baš on ključni sastojak u suplementima namijenjenim borbi protiv opadanja kose. Iako se biotin može dobiti iz hrane i crijevne flore, stres i određeni ljekovi mogu poremetiti njegovu apsorpciju. U takvim slučajevima, suplementi biotina ili vitamina B8 mogu biti korisni.

Bonus video: