Zbog velikog interesovanja građana: Još jedna akcija podjele cegera!

Nakon izuzetno pozitivnog odjeka i velikog interesovanja građana za prethodnu akciju, Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS), u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Eko fondom i dnevnim listom Vijesti, odlučilo je da organizuje još jednu akciju podjele cegera!

5525 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vijesti online
Foto: Vijesti online

U ponedjeljak, 28. oktobra, uz kupovinu dnevnih novina Vijesti, građani će ponovo imati priliku da dobiju besplatan, moderan ceger za višekratnu upotrebu, koji je dizajnirala Milena Đurđić.

Ovaj ceger, osim što je praktičan i moderan, doprinosi očuvanju životne sredine, podstičući smanjenje upotrebe plastičnih kesa koje su odnedavno zabranjene u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

Ne propustite priliku da se pridružite ovoj akciji i doprinesete zaštiti prirode!

Podsjećamo da je Članom 62 Zakona o upravljanju otpadom definisana zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine zida od 15 do 50 mikrona.

Zabranjuje se i upotreba jednokratne plastike, a to su štapići za uši (osim štapića koji se upotrebljavaju u medicinske svrhe), pribori za jelo, štapići za jelo, tanjiri, slamke, štapići za miješanje pića, štapići za pridržavanje balona, posude kao što su kutije sa poklopcem ili bez njega namijenjene neposrednoj konzumaciji ili kasnije, posude za napitke od ekspandiranog polistirena uključujući njihove čepove i poklopce, kao i čaše za napitke od ekspandiranog polistirena. Ostali plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu ulaze u sistem proširene odgovornosti.

Zabrana upotrebe pomenutih proizvoda počela je 20. oktobra, kontrolu vrši Tržišna inspekcija, a raspon kazni je od hiljadu do 40 hiljada eura.