Nikola Vučević: U Rigu idemo da se borimo i damo sve od sebe, ovo je jedinstvena prilika

Košarkaška reprezentacija Crne Gore sjutra odlazi u Rigu, gdje je naredne sedmice očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre

16969 pregleda 23 reakcija 4 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: FIBA
Nikola Vučević, Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Crne Gore polako privodi kraju pripreme pred istorijski nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Nakon dvije sedmice rada u Podgorici, te učešća na Akropolis kupu u Grčkoj, naša selekcija sjutra putuje u Rigu, gdje je naredne sedmice očekuju kvalifikacioni mečevi za odlazak na najveću svjetsku smotru sportista.

Pred odlazak u Letoniju, crnogorski reprezentativac, Nikola Vučević, jasno poručuje - ekipa nema pritisak da mora da se plasira na Olimpijske igre, ali je svjesna da ima istorijsku šansu.

"Od 2011. godine sam u reprezentaciji. Ovo je prvi put da imamo priliku da idemo na Olimpijske igre. Velika šansa za nas - idemo sa željom da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Svjesni smo da neće biti lako - u Rigi nas čekaju jake ekipe. Ko god da učestvuje na tim turnirma, tu je s razlogom", rekao je Vučević na današnjem brifingu sa novinarima.

Prvu utakmicu na turniru Crna Gora igra u utorak (14:30) protiv Brazila, dok je dan kasnije, u istom terminu, rival Kamerun. Dvije selekcije iz grupe idu u polufinale i ukrštaju se sa grupom u kojoj su Letonija, Gruzija i Filipini. Pobjednik turnira odlazi u Pariz.

"Moramo da budemo maksimalno koncentrisani, sa velikom energijom, da odigramo najbolje što možemo. Prvi cilj nam je da prođemo grupnu fazu. Kad se uđe u polufinale, na jedan meč, nikad se ne zna. Što se tiče kvaliteta - Letonija je favorit. I Brazil je odličan, ostale ekipe su manje-više izjednačene, možemo sa svima da igramo. Moramo da odigramo na najvišem mogućem nivou, koncentrisano svih 40 minuta kako bismo bili ravnopravan rival", smatra as Čikaga.

Vučević sa Markom Simonovićem i Petrom Popovićem
Vučević sa Markom Simonovićem i Petrom Popovićemfoto: FIBA

Crna Gora je ovog ljeta oslabljena. Nema Bojana Dubljevića, Nikole Ivanovića, Nemanje Radovića, Marka Todorovića, Vladimira Mihailovića, Zorana Nikolića, Fedora Žugića i Jovana Kljajića.

"Nedostaju nam iskusni igrači, koji su dugo godina bili u reprezentaciji. Sigurno bi nam njihovo prisustvo značilo. Ali, ovo je prilika za mlađe igrače, ili neke koji su imali manju minutažu na Svjetskom prvenstvu da iskoriste priliku, da pokažu šta mogu. Sigurno su dodatno motivisani da iskoriste šansu koja im se ukazala. Mi, koji smo prošle godine bili u prvoj petorci smo tu, što može dosta da znači. Nadamo se da će nam mlađe snage donijeti potrebnu energiju, da odigramo na visokom nivou", rekao je Vučević.

Vučević je zadovoljan kako je protekao pripremni period.

"Svi smo došli motivisani. Dobra je energija, dobra atmosfera. U Atini smo protiv Grčke slabije ušli u meč, protiv Bahama je bolje izgledalo. Dosta pozitivnih stvari. U Rigu možemo da idemo sa pozitivnim ambicijama", kazao je košarkaš Čikaga.

Vučević na prošlogodišnjem Mundobasketu
Vučević na prošlogodišnjem Mundobasketufoto: FIBA

Rasterećenost može da bude šansa Crne Gore, jer je i sam plasman u kvalifikacije veliki uspjeh. A ako se ukaže prilika, onda će je naša selekcija sigurno iskoristiti.

"Nemamo pritisak da smo tamo glavni favoriti, da moramo da osvojimo taj turnir i da idemo na Olimpijske igre. Ali opet, vjerujemo da možemo. Idemo u Rigu da uživamo, da damo sve od sebe, da se borimo. Ovo je jedinstvena prilika, mislim da je san svakog sportiste da ode na Olimpijske igre. Vidite i da Amerikanci preskaču svjetska prvenstva, ali na Olimpijske igre dolaze u najjačem sastavu. To pokazuje koliko su OI veliko takmičenje. Odlazak u Pariz bi za nas bio nevjerovatan uspjeh. Mi smo svjesni toga, ali treba da balansiramo - da uživamo i da se igramo, a sa druge strane da smo svjesni da je u pitanju velika stvar i da pristupimo ozbiljno", poručio je Vučević.

LEBRON I BRONI U ISTOM TIMU - NEVJEROVATNA PRIČA

Vučević se osvrnuo i na NBA draft, odnosno činjenicu da će od naredne sezone prvi put u istoriji ove lige u jednom timu igrati otac i sin - Lebron i Broni Džejms u Los Anđeles Lejkersima.

"Nevjerovatna stvar. Ovo je Lebronu 21. godina u NBA. Toliko traje i igra na visokom nivou. Dugo godina je bio najbolji, a sada je u samom vrhu. Skidam mu kapu - toliko traje i na tolikom nivou igra. Prosto je nevjerovatno - ne samo što se tiče fizičkog aspekta, nego i mentalnog, da ima toliku želju i volju da igra poslije toliko godina i toliko uspjeha. Nevjerovatna priča - i sin mu je sada u istoj ekipi. Možda će i igrati zajedno na terenu, što će se prvi put desiti u NBA. Mnogo lijepa stvar - čestitam im na tome. Nemam šta da kažem osim - svaka čast", rekao je Baranin.

Vučević je nastavio sa hvalospjevima na račun Lebrona Džejmsa.

"Lebron je pravi primjer kako pravi sportista treba da živi, da pristupi sportu. Možemo da komentarišemo njegove uspjehe i neuspjehe, ali njegova posvećenost, želja i motivacija su nevjerovatne. To se vidi i osjeća na terenu u svakom momentu", objasnio je Vučević.

ODLAZAK IZ ČIKAGA? STALNO IMA GLASINA

Prethodnih dana američki novinari su Vučevića selili iz Čikaga. Ali, naš reprezentativac poručuje da ovog ljeta ne očekuje da promijeni sredinu.

"Nema ništa posebno, stalno ima glasina, stalno se nešto priča. Uglavnom su to glasine koje novinari plasiraju, imaju svoje ideje. Što se tiče moje komunikacije sa klubom - ostajem tamo, imam još dvije godine ugovora, pa ćemo vidjeti. Promjene su uvijek moguće, ali ne očekujem ih ovog ljeta", zaključio je Nikola Vučević.

Bonus video: