Budućnost - Rostov: Bitka za broj dva

Rukometašice Budućnosti večeras (19 časova) dočekuju Rostov i jure pobjedu, iako neće biti Milene Raičević i Đurđine Jauković
1735 pregleda 0 komentar(a)
Odbrana će biti ključna: Darli Zokebi de Paula i Dragan Adžić, Foto: Boris Pejović
Odbrana će biti ključna: Darli Zokebi de Paula i Dragan Adžić, Foto: Boris Pejović

Jedna briga je prebrinuta - Odenze je u danskom derbiju savladao Kopenhagen (25:23), pa sada rukometašice Budućnosti ni teoretski ne mogu da padnu na 4. mjesto, koje bi im za rivala u četvrtfinalu donijelo Đer.

A ko će biti protivnice u posljednjem filteru za fajnl-for, moglo bi da se nasluti nakon večerašnjeg meča (19 časova) u „Morači” sa Rostovom. Pobjednik bi bio blizu 2. pozicije u grupi 1 i prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu, mada je pitanje da li je 3. mjesto bolje, jer bi se izbjegao ĆSM Bukurešt...

Dragan Adžić ne može da računa na dvije glavne igračice, Milenu Raičević i Đurđinu Jauković, pa će morati da se osloni na granitnu odbranu.

- Podrška navijača nam je neophodna, pogotovo sada kada smo bez Milene i Đine. Povrede se dešavaju u sportu, a u takvim situacijama se otvara prostor da pokaže potencijal nekoga ko nije bio u prvom planu. Učinićemo sve da se djevojke osjećaju mnogo bolje nego u Kopenhagenu nakon Milenine povrede - istakao je Adžić.

I tim najtrofejnijeg trenera u eri Lige šampiona, Ambrosa Martina, biće oslabljen neigranjem Ane Vjahireve i Milane Taženove.

- Rostov i bez nekoliko odličnih igračica ima puno osvajačica zlatne medalje iz Rija i srebra sa Evropskog prvenstva. Taj protivnik bi tražio naš maksimum i da smo kompletni. Vjerujem u dobro izdanje i reakciju svih djevojaka - napomenuo je Adžić.

Vjahireva, MVP Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva u Francuskoj, nije igrala ni u prvom duelu dva rivala (Ruskinje slavile 24:22). Tada je Adžiću bilo teško da pripremi taktiku, jer se najlucidnija svjetska rukometašica povrijedila sedmicu ranije protiv Meca, pa se nije znalo od koga će prijetiti najveća opasnost. Sada je situacija drugačija.

- Prva utakmica je bila komplikovana za pripremu, jer se sve vrtjelo oko Vjahireve. Ostale su preuzele njenu odgovornost, ali nismo na najbolji način odgovorili. U međuvremenu se nakon porođaja vratila Bobrovnjikova, jedna od najboljih na Olimpijskim igrama u Riju, ali nam je lakše da se taktički spremimo nego za prvi meč - zaključio je Adžić.

U odsustvu dva lidera napada, adut Budućnosti mora da bude odbrana, a njom će komandovati Darli Zokebi de Paula i Marina Rajčić.

- Neće biti lako, ali moramo da imamo vjeru u svoj rad i da pokušamo da odigramo dobro. Neophodno je da budemo jake u odbrani, jer kada je tako onda uživamo na terenu i igramo sa puno energije - naglasila je Brazilka sa španskim pasošem.

Rostov je prošle sedmice izgubio pred svojim navijačima od Meca čak 26:18, što bi moglo da pomogne „plavima” u pripremi utakmice.

- Igramo potpuno drugačiju odbranu od Meca, ali naravno da možemo da iskoristimo taj meč i poteškoće koje je Rostov imao protiv Francuskinja. Igrale smo dobru odbranu i u Rostovu, samo je potrebno da je ponovimo, a ne da igramo kao Mec, Odenze ili neko drugi - rekla je Zokebi de Paula.

Rizikovali smo i ranije, sad su nas stigle povrede

Ključno pitanje pred večerašnji derbi grupe 1 je kako će Budućnost nadomjestiti neigranje organizatorke igre Milene Raičević i prve golgeterke, Đurđine Jauković.

- Milenina uloga je izuzetna, jer u posljednje dvije sezone je bila malo koja njena utakmica bez 15-ak asistencija. Ona je mladim igračicama davala stabilnost, a Đina je do povrede bila praktično prvi strijelac Lige šampiona, kao i stub odbrane, što će brzo biti opet. Budućnost nije kao drugi veliki klubovi, koji dovodi puno igračica, već se posvećujemo domaćima. Ostaje rizik od povreda, sada nismo uspjeli da ih izbjegnemo, za razliku od prethodnih sezona - ističe Adžić.

Bonus video: