Bjanka Andrejesku: Zvijezda je rođena

Kanađanka rumunskog porijekla ispisala istoriju osvajanjem Premijer mandatori turnira u Indijen Velsu
1319 pregleda 0 komentar(a)
Savladala Andželik Kerber u finalu: Bjanka Andrejesku, Foto: Jayne Kamin-Oncea
Savladala Andželik Kerber u finalu: Bjanka Andrejesku, Foto: Jayne Kamin-Oncea

Dok se čeka da „NextGen” zavlada muškim tenisom, u WTA turu iz godine u godinu izlaze novi biseri.

Prvo je to bila Jelena Ostapenko, koja je 2017. godine dva dana nakon 20. rođendana osvojila Rolan Garos, potom je 21-godišnja Naomi Osaka vezala titule na US openu i Australijan openu, a zvijezda je rođena i na „petom grend slemu” u Indijen Velsu.

Njeno ime je Bjanka Andrejesku, a podvig koji je napravila će se pamtiti dugo.

Kanađanka rumunskog porijekla je sa 18 godina i 274 dana postala najmlađa šampionka u istoriji turnira Premijer mandatori kategorije, od kojih su „jači” samo grend slemovi i WTA šampionat.

Andrejesku je dobila „vajld kard” za nastup u kalifornijskoj pustinji, a na putu ka prvoj WTA tituli je redom rušila Irinu Begu (2:1), Dominiku Cibulkovu (2:0), Štefani Fegele (2:0), Ćijang Vang (2:0), Garbinje Mugurusu (2:0), Elinu Svitoljinu (2:1) i na kraju Andželik Kerber (6:4, 3:6, 6:4).

- Ovo mi znači sve. Na svakom meču sam bila „u zoni”, bilo je uspona i padova, ali sam presrećna - rekla je Andrejesku.

Iako je prvi put igrala na Premijer mandatori turnirima, nije bila impresionirana, već je igrala najbolje kada je bilo najvažnije.

- Nakon 2:3 u 3. setu finala i razgovora sa trenerom, dala sam sve što sam mogla. Bila sam izuzetno umorna, zbog čega sam rizikovala sa svakim udarcem i to se isplatilo. Borila sam se to kraja i izvukla se, a jedva sam stajala na nogama - priznala je nova zvijezda svjetskog tenisa.

Kakav je put u 2019. godini prošla djevojka koju su u Kanadi odgajale njene bake, najbolje govori činjenica da ju je počela kao 152. na WTA listi, a od juče je 24. na svijetu.

Pažnju na sebe je skrenula već na prvom turniru, u novozelandskom Ouklendu, gdje je prošla tri kola kvalifikacija, a onda na putu do finala redom rušila Timeu Baboš, Karoline Voznijacki, Venus Vilijams i Su-Vei Hsijeh, prije nego što je izgubila od Julije Gerges.

Prošla je sito kvalifikacija i na Australijan openu, a onda u 2. kolu nakon velike borbe izgubila od 13. kosturašice Anastasije Sevastove. Od tada je igrala 18 mečeva i samo je jednom poražena...

Bonus video: