"Informativu Pinka puštati poslije ponoći, Informer što dalje od škola"

"Svjedoci smo potpune kontrole medija, smanjenja prostora za društveni dijalog, koji je potpuno protjeran iz javne sfere. No, posle dugog perioda ćutanja i anemije, ovo je pokrenulo solidarnost među novinarima i sada se borimo za svoje dostojanstvo, a protiv pritisaka, malih plata i torture"
54 pregleda 1 komentar(a)
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Pink M, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2016. 15:15h

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da je posle privatizacije i ciklusa projektnog finansiranja medija, Srbija postala medijski "feudski posjed", koji dijeli nekoliko porodica.

Vukašin Obradović smatra da se aktuelno vrijeme ne može porediti sa devedesetim godinama, jer ako se uzme u obzir slobodan prostor za kritiku ispostavlja se da je u vrijeme režima Slobodana Miloševića bilo "više slobode medija".

"Svjedoci smo potpune kontrole medija, smanjenja prostora za društveni dijalog, koji je potpuno protjeran iz javne sfere. No, posle dugog perioda ćutanja i anemije, ovo je pokrenulo solidarnost među novinarima i sada se borimo za svoje dostojanstvo, a protiv pritisaka, malih plata i torture", rekao je Obradović u Novom Sadu.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović predstavio je rezultate istraživanja Medijske koalicije, sažete u Bijeloj knjizi konkursnog finansiranja, prema kojima postaje vidljivo da je Srbija u 2014. godini, posle donošenja novog seta medijskih zakona, doživela rast u sferi medijskih sloboda, ali da se taj rast u 2015. "ponovo survao", i da će se pad nastaviti u 2016. godini.

Prema riječima Sejdinovića, mediji u Srbiji su dotakli "dno medijskog prostora" do te mjere da bi "informativni program televizije Pink trebalo početi emitovati posle ponoći, a da se dnevne novine Informer ne bi smjele prodavati u krugu od kilometar oko škola".

Dodao je da je da vlast u Srbiji ne razumije ni pojam javnog medijskog servisa, što se očitava u izjavama tipa "narod je na izborima rekao mišljenje, pa šta je onda čudno što se sprovode smjene u medijima".

Direktorka Novosadske novinarske škole (NNŠ) Dubravka Valić Nedjeljković smatra da su ključni problemi medija u Srbiji, ali i u cijelom regionu, sprovođenje medijskih reformi, transparentno finansiranje medija, transparentnost vlasništva, uređivanje oblasti oglašavanja države u medijima i slično.

Jedna od smijenjenih novinarki Radio televizije Vojvodine RTV Sanja Kljajić rekla je da niko od novinara koji su pokrenuli incijativu Podrži RTV nije planirao da pravi proteste i da okuplja hiljade građana, već da su prvo pismo poslali smatrajući da u javnom servisu ne sme da bude neobrazloženih poteza i smjena.

"Protesti su krenuli kada nismo dobili nijedan odgovor i kada su građani shvatili da je RTV zapravo njihov i da je do sada ispunjavao njihov interes", kazala je Kljajić.

Bonus video: