Grabar Kitarović: EU da postavi kriterijume za prihvat izbjeglica

"Moramo da radimo zajednički i rješavamo probleme gdje se pojave", istakla je hrvatska predsjednica
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2016. 17:31h

Evropska unija treba da se dogovori oko kriterijuma za prihvat migranata i kako da obezbijedi grčku granicu, odakle većina njih dolazi u Evropu, izjavila je danas u Varšavi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović se sastala sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom sa kojim je razgovarala o migrantskoj krizi, bezbjednosti regiona u svijetlu ruske prijetnje i bližoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, prenio je AP.

Ona je nakon sastanka novinarima rekla da EU treba da postavi kriterijume za prihvat izbjeglica i ekonomskih migranata kao i da razmotri načine za obezbjeđivanje granice sa Turskom, istovremeno zauzimajući humanitarni pristup kada je riječ o krizi.

"Moramo da radimo zajednički i rješavamo probleme gdje se pojave", istakla je hrvatska predsjednica.

Osvrćući se na samit NATO koji će biti održan u julu u Varšavi, Grabar Kitarović je kazala da se nada da će Alijansa djelovati brzo na prihvatanju Crne Gore u članstvo, što će pomoći jačanju bezbednosti na Balkanu.

Duda je naglasio da bi Poljska želela da na samitu budu donijete čvrste odluke o uspostavljanju stalnog prisustva NATO snaga u regionu, u kome su države zabrinute za svoju bezbjednost zbog blizine Rusije, navela je američka agencija.

Planom posjete predviđeno je da se Grabar Kitarović sastane i sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo.

Šefovi dvije države prisustvovali su u srijedu ceremoniji obilježavanja 71. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Aušvic na jugu Poljske.

Bonus video: