U Srbiji između milion i dva miliona nepismenih

U 80 izabranih škola u Srbiji ove jeseni sjelo je više od 2.800 nepismenih odraslih ljudi, a u okviru projekta koji EU finansira
0 komentar(a)
Sajam knjiga Beograd, Foto: Tanjug
Sajam knjiga Beograd, Foto: Tanjug
Ažurirano: 27.10.2011. 12:51h

U okviru beogradskog Sajma knjiga održan je forum posvećen pismenosti u Srbiji, na kome je istaknuto da je u Srbiji između milion i dva miliona stanovnika potpuno ili funkcionalno nepismeno, što u ukupnom broju stanovnika predstavlja negativan element u opštoj prosveti i obrazovanju.

U razgovoru na temu "Srpski jezik, pravopis i pismenost" koji je vodila lingvista i novinar Anđelka Cvijić, učestvovali su univerzitetski profesor Rada Stijović i Ljubomir Perić, asistent na Pedagoškom fakultetu u Somboru na predmetu "Metodika nastave srpskog jezika i književnosti".

Zaključak ovog razgovora, u kome su izneseni i prilično deprimirajući podaci o osnovnoj polupismenosti studenata naših fakulteta, jeste da se pismenost u Srbiji ne može povećati ukoliko ne postoji svijest društva o njenoj važnosti.

U tom smislu podsticajan je primjer 80 izabranih škola u Srbiji u koje je ove jeseni sjelo više od 2.800 nepismenih odraslih ljudi, a u okviru projekta koji EU finansira sa četiri miliona eura nepovratog kredita.

Akcija društva u tom pravcu mora da bude nastavljena, ali mora da uključi i reviziju i korekciju postojećih udžbenika srpskog jezika koji se razilaze sa pravopisnim standardima koji su ustanovljeni najnovijim pravopisima od prošle godine, zaključeno je na forumu.

Bonus video: