Josipović: Akcija Oluja predstavlja dane ponosa i slave

"Zbog jednog malog dijela događaja koji se nisu ni morali ni smjeli dogoditi često se neopravdano dovodi u pitanje smisao cijele operacije", rekao je Josipović
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 16:08h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je povodom 16. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, da su "to bili dani ponosa i slave koje niko više ne može osporiti niti dovesti u pitanje", prenijela je agencija Beta.

"Zbog jednog malog dijela događaja koji se nisu ni morali ni smjeli dogoditi često se neopravdano dovodi u pitanje smisao cijele operacije, što je netačno s vojnog, moralnog, političkog i svakog drugog stajališta", rekao je.

Josipović je povodom obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i godišnjice Oluje primio učesnike te operacije koja je počela 4. avgusta 1995. godine.

Hrvatski predsjednik je ocijenio i da je Oluja bila legalna, legitimna, brza, efikasna i brilijantna vojna akcija

"S ponosom se sjećamo vašeg ogromnog doprinosa oslobađanju domovine, vi predstavljate gotovo 200 hiljada učesnika bitke koja će zauvijek ostati zlatnim slovima upisana u istoriju našeg naroda", rekao je Josipovich okupljenim generalima i oficirima.

Žaljenje za nepotrebnim razaranjem

Hrvatski predsjednik je ocijenio i da je Oluja bila legalna, legitimna, brza, efikasna i brilijantna vojna akcija u najvećoj mjeri u skladu sa ratnim pravom.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju Oluja

"Svi mi u Hrvatskoj duboko i iskreno žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim zločinom i svakim nepotrebnim razaranjem", rekao je on i dodao da je Hrvatska ponosna ne samo na pobjedu, već i na svoju snagu da se suoči i "sa tim nezaobilaznim dijelom priče" i da kazni odgovorne.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti za akciju Oluja kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni posljednji djelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.

Od 2000. godine taj dan se obilježava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Bonus video: