Ankara, ipak, ne otvara Indžirlik za ruske avione?

U međuvremenu, portparol Kremlja Dinitrij Peskov rekao je da ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.07.2016. 12:00h

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavušoglu izjavio je danas da je Turska spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv Islamske države, ali je rekao da nije izjavio da bi Ankara mogla da otvori za Moskvu svoju vazduhoplovnu bazu Indžirlik.

Upitan da li je rekao da bi ruski avioni mogli da koriste Indžirlik, Čavušoglu je odgovorio da "nije dao takav komentar", prenio je Rojters.

"Rekli smo da bismo mogli da sarađujemo sa svima u borbi protiv Islamske države. Rekli smo da bismo mogli da sarađujemo sa Rusijom u predstojećem periodu u borbi protiv Islamske države. Nisam dao komentar povodom dolaska ruskih aviona u Indžirlik", precizirao je on.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dinitrij Peskov rekao je da ne postoje zvanični razgovori sa Turskom da Rusija koristi vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj.

"Ne znam da li je postojala neka zvanična komunikacija među vojnim zvaničnicima, niti da li su imali vremena da o tome raspravljaju. Koliko znam, zvaničnih razgovora nije bilo. Ja sam za ovaj predlog čuo iz medija", rekao je Peskov.

Raša tudej je ranije danas prenio da je Čavušoglu rekao da bi Ankara mogla da dozvoli Moskvi da koristi Indžirlik u borbi protiv pripadnika takozvane Islamske države u Siriji.

"Sarađivaćemo sa svima koji se bore protiv Islamske države", rekao je Čavušoglu u intervjuu za kanal TRT, navela je Raša tudej.

On je, piše ruski medij, istakao da je "Ankara otvorila vazduhoplovnu bazu Indžirlik svima koji žele da se pridruže aktivnoj borbi".

"Zašto ne sarađivati sa Rusijom na isti način? Turska je spremna za takvu saradnju. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Udruženi napori su važni kako bi se izbjegli negativni incidenti (među stranama koje se bore protiv Islamske države)", ocjenio je Čavušoglu, navodi Raša tudej.

Vazduhoplovnu bazu Incirlik trenutno koriste američke, njemačke, britanske, katarske i saudijske vazduhoplovne snage, podsjeća Raša tudej.

Bonus video: