Rusija Uzbekistanu oprostila 860 miliona dolara duga

Ukupna zaduženost Uzbekistana prema Rusiji iznosi 890 miliona dolara, od kojih je 500 miliona osnovni dug. Od toga će Uzbekistan vratiti 25 miliona
4 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2014. 10:11h

Rusija i Uzbekistan su potpisali sporazum o regulisanju međusobnih finansijskih potraživanja i obaveza, kojim je Moskva otpisala Taškentu više od 860 miliona dolara duga.

Dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Rusije i Uzbekistana, Vladimira Putina i Islama Karimova, prenosi Capital.ba.

Ukupna zaduženost Uzbekistana prema Rusiji iznosi 890 miliona dolara, od kojih je 500 miliona osnovni dug. Od toga će Uzbekistan vratiti 25 miliona.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov objasnio je da sve ostalo ide na otpis.

On je dodao da je predlog sporazuma o otpisu duga usvojila Vlada Rusije prošle sedmice.

Takođe su potpisani sporazumi o osnovnim pravcima razvoja i produbljivanja ekonomske saradnje za 2015 -2019. godine. To podrazumijeva povećanje robne razmjene, podršku zajedničkim projektima u planiranoj saradnji u oblasti agrara, transporta, finansijskoj i bankarskoj sferi.

Pored toga, Moskva i Taškent namjeravaju da podrže zajedničke projekte u oblasti nafte i gasa, mašinogradnje, telekomunikacija i druge, navodi se u dokumentu.

Bonus video: