Poljska Njemačkoj: Ne popuštajte Rusiji, nego je zaustavite

Komorovski je sadašnju popustljivost Njemačke i Evropske unije prema Rusiji uporedio sa ustupcima Evrope Hitlerovoj Njemačkoj
0 komentar(a)
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Bronjislav Komorovski, predsjednik Poljske, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2014. 11:20h

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao je da Evropa i Berlin uvide da politika ljubaznosti i ustupaka Rusiji i njenom predsjedniku Vladimir Putinu ne vodi nikuda, izvuku pouke iz istorije i Drugog svjetskog rata i zaustave Rusiju u pokušaju da obnovi imperiju.

U Poljskoj, ne samo u krugovima opozicione desnice već i vladajuće koalicije i opozicione ljevice za koje je vrlo važno poljsko-njemačko pomirenje, polako preovlađuje mišljenje da je Njemačka suviše popustljiva prema Rusiji, a i zvaničnici poljske vlade već otvoreno kritikuju protivljenje Njemačke da NATO ojača svoje istočno krilo stalnim vojnim bazama i trupama.

"Evropa mora da nađe efikasan način da spriječi obnavljanje ruske imperije. Ruska sfera uticaja bila je velika i dopirala je i do Odre i Labe a bilo je ambicija u prošlosti da dopre i do Pirineja. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. To je već činjenica. Evropa mora da nađe odgovor na to", kazao je Komorovski u intervjuu njemačkom radiju, prenose u subotu poljski mediji.

Komorovski je sadašnju popustljivost Njemačke i Evropske unije prema Rusiji uporedio sa ustupcima Evrope Hitlerovoj Njemačkoj koji ionako nisu spriječili rat.

"To ne vodi nikuda zato što samo podstiče dalje zahtjeve. Prvo su tražili Krim, sada druge regione Ukrajine i svi se pitamo gdje će to prestati", kazao je poljski predsjednik.

Bonus video: