Rusija raspisala međunarodnu potjernicu za Polonskim

Sergej Polonski, u to vrijeme najmlađi ruski milijarder, počeo je 2007. godine da gradi kompleks na Zavali koji je prema njegovim riječima trebao da bude jedan od najboljih u Evropi
0 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.10.2013. 08:11h

Za ruskim tajkunom Sergejem Polonskim, koji je poznat kao prvi investitor izgradnje stambeno-turističkog kompleksa na rtu Zavala kod Budve, raspisana je međunarodna potjernica.

Ruski pravosudni organi Polonskog su optužili za učešće u pronevjeri 175 miliona američkih dolara u realizaciji stambenog projekta u Moskvi. U ovom projektu, kako su navele ruske vlasti, više od 80 ljudi je izgubilo novac, prenose Večernje novosti.

U Rusiji je u jesen prošle godine podignuta optužnica protiv neidentifikovanih radnika Miraks(Mirax) grupe, zbog sumnje da su od 2007. do 2009. inicirali sklapanje predugovora o kupoprodaji stanova u kompleksu Kutuzovskaja milja, a koji nijesu bili u skladu sa projektnom dokumentacijom.

A onda se stiglo do Polonskog. On je krajem prošle godine naložio svojim advokatima da naprave nacrt kompenzacije za one koji su navodno izgubili novac u iznosu od 12 miliona američkih dolara. U međuvremenu je napustio Rusiju, boravio neke vreme u Izraelu, a onda postao kambodžanski državljanin, gdje ima svoje ostrvo.

Sergej Polonski, u to vrijeme najmlađi ruski milijarder, počeo je 2007. godine da gradi kompleks na Zavali.

"Obećavao je turistička brda i doline, a malo je šta završio. Hotel Jedro sa 27 spratova ostao je samo kompjuterska animacija, a vile nijesu još završene.U Budvi je ostao zapamćen po galantnosti i spektakularnim žurkama koje su organizovali njegovi saradnici", pišu Novosti. Pošto je Miraks bankrotirao, stali su radovi na Zavali.

Sporne vile, od kojih je dio prodat, stigle su i u sudnice. Posao na završavanju četrdesetak vila nastavili su u oktobru 2011. Udruženje kupaca AMIA i preduzeće Montera. Polonski se bunio, slao pisma crnogorskim čelnicima i najavljivao

Bonus video: