Vaclav Klaus traži istomišljenike da uzdrmaju EU

"EU je potrebna revolucija i treba pohvaliti svakog od nas ko će u njoj učestvovati", kazao je Klaus
1 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2013. 15:45h

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, donedavno najglasniji euroskeptik među šefovima država i vlada zemalja Evropske unije posvetiće se u predsjednicckoj penziji traganju za istomišljenicima na prostoru Unije, kako bi uzdrmali Evropu.

Funkciju predsjednika Češke Klaus je obavljao u dva mandata od 2003. do 2013. godine

"Nakon Kipra je jasno da to u Evropi ovako više ne može", kazao je Klaus novinarima koje je pozvao da im predstavi svoj Institut Vaclava Klausa i promoviše knjigu svojih govora "Deset".

Klaus će se, kako je kazao, posvetiti traganju za raznim "Klausima", istomišljenicima u raznim zemljama Evrope, i sa njima bi stvorio neformalnu grupu koja će pokušati da uzdrma Evropu.

"EU je potrebna revolucija i treba pohvaliti svakog od nas ko će u njoj učestvovati", kazao je Klaus. O nagađanjima da će se kandidovati na izborima za Evropski parlament Klaus se našalio da bi to za njega bilo suviše malo a takođe da ne želi da otima drugim političarima toplo sklonište u Briselu.

"Najradije bih bio predsjednik planete. Plašim se, međutim, da mi to neće poći za rukom", rekao je Vaclav Klaus.

Funkciju predsjednika Češke Klaus je obavljao u dva mandata od 2003. do 2013. godine a od 8. marta na čelu Česske je bivši socijaldemokratski premijer Miloš Zeman, prvi šef češke države izabran na direktnim predsjedničkim izborima.

Bonus video: