Sedam pobunjenika ubijeno u Dagestanu

Sedam pobunjenika ubijeno je u operaciji ruskih bezbjednosnih snaga u Dagestanu, saopštio je danas ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2012. 09:55h

Šestorica pobunjenika osumnjičena za ubistva i iznude opkoljena u stanu u zgradi iz koje su svi stanovnici prethodno evakuisani. Operacija je obavljena u petak uveče u stambenoj zgradi u prijestonici Dagestana Mahačkali, navodi se u saopštenju ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma.

Nakon što su opkoljeni, pobunjenici su pokušali da pobjegnu otvorivši vatru iz automatskog oružja. Ubijeni su kada su pripadnici specijalnih snaga uzvratili kontra paljbom. Sedmi pobunjenik, koji se skrivao nedaleko od zgrade, ubijen je kada je zapucao na policiju, navodi se u saopštenju.

Poslije prvog rata između ruskih federalnih snaga i pristalica nezavisnosti u susjednoj Čečeniji (1994-1996), pobuna je postepeno islamizovana i počela je da se preliva u Dagestan da bi sredinom prve decenije ovog vijeka postala oružani ekstremistički islamski pokret aktivan na cijelom Sjevernom Kavkazu, a posebno u Dagestanu.

Napadi na pripadnike policije i vojske u ovom dijelu svijeta skoro su svakodnevna pojava.

Galerija

Bonus video: