Monti ne želi da ostane premijer

Premijer Italije je ranije kazao da bi iz osjećaja odgovornosti prema zemlji nastavio da vodi vladu ako izbori ne daju čelnika sa jasnom većinom
1 komentar(a)
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Mario Monti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.11.2012. 14:50h

Premijer Italije Mario Monti je rekao da radije ne bi ostao premijer nakon parlamentarnih izbora u aprilu uprkos pozivima da ostane na čelu vlade.

Monti je imenovan na čelo tehnokratske vlade u novembru 2011. kada je finansijska kriza dovela dug Italije do nivoa zbog kojeg su druge države euro zone tražile finansijsku pomoć. Mandat njegove vlade ističe u martu 2013.

Upitan da li želi da ostane na mjestu premijera Monti je odgovorio: "Ne".

U maju je Monti rekao da bi iz osjećaja odgovornosti prema zemlji nastavio da vodi vladu ako izbori ne daju čelnika sa jasnom većinom.

"Vidim da mnogi ljudi zamišljaju takav scenario", rekao je Monti odgovarajući na pitanje bi li vodio novu vladu.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da ni jedna stranka ili koalicija stranaka ne bi osvojila više od 32 odsto glasova ako bi se sada održali izbori.

Italijanska poslovna zajednica i mnogi političari podržavaju davanje drugog mandata Montiju kako bi se sprovele strukturne refrome koje je pokrenuo i zadržalo povjerenje finansijskih tržišta u privredu.

Bonus video: