Na milanskom Univerzitetu politehnike od 2014. samo na engleskom

Luka Seriani, ugledni lingvista sa rimskog Univerziteta La Sapienca, ocijenio je da je potez „pretjeran"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 18:37h

Jedan od najboljih italijanskih univerziteta šokirao je sistem visokog obrazovanja u zemlji saopštivši da će od 2014. predavanja na njemu održavati isključivo na engleskom jeziku.

Radikalni potez milanskog Univerziteta politehnike će, prema riječima njegovog rektora Đovanija Azone, „doprinijeti rastu u zemlji“. Azone smatra da će na taj način privući 'mozgove' i proizvesti visokokvalitetni kadar koji će „odgovoriti na potrebe biznisa“.

Međutim, saopštenje univerziteta izazvalo je burnu debatu među akademicima i državnim zvaničnicima. Ministar visokog obrazovanja, Frančesko Profumo, rekao je za list „La Stampa“ kako se nada da će druge vodeće institucije pratiti primjer Univerziteta politehnike.

Drugi su, međutim, izrazili zabrinutost. Luka Seriani, ugledni lingvista sa rimskog Univerziteta La Sapienca, ocijenio je da je potez „pretjeran, i to ne samo u ideološkom smilu“.

Uprkos tome što ima neke od najstarijih univerziteta na svijetu u gradovima kao što je Bolonja, nijedan italijanski fakultet nije među 200 najboljih u svijetu, navodi „Indipendent“. Za to su najviše krivi nepotizam i zapošljavanje samo onih koji su članovi sindikata.

Bonus video: