Nisi dobio azil u Holandiji? Prijavi se i možeš da osvojiš 4.000 dolara!

Jeftina zabava? Neprimjereno? Prosto okrutno? To je daleko od onoga što je VPRO namjeravala
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 20:19h

Holandski televizijski kanal VPRO četvrtkom veče emituje „Weg Van Nederland“ ili „Napolje iz Holandije“, kviz u kojem se pet osoba kojima je odbijen azil takmiči za nagradu od 4.000 dolara koju dobijaju kada budu deportovani.

„Svi žele da odu, prije ili kasnije. Učesnici u kvizu moraju otići, jer su im zahtjevi za azile odbijeni. Ali oni neće otići praznih ruku“, navodi se u promo-videu kviza.

Jeftina zabava? Neprimjereno? Prosto okrutno? To je daleko od onoga što je VPRO namjeravala. Umjesto toga, „Napolje iz Holandije“ predstavlja oštru kritiku konzervativne imigracione politike holandske vlade.

Na veb stranici programa piše: „Život azilanta je poput kviza. Prije nego što shvatite, ispali ste“.

Dobićete pancir

„Wag Van Nederland“ je igra riječi; ime kviza može da znači „Napolje iz Holandije“, ali i „Zadivljeni Holandijom“.

Učesnici odgovaraju na pitanja o holandskoj kulturi, kuhinji, hrani i jeziku u ambijentu tipičnom za ovakva nadmetanja – roze zidovi, snalažljivi voditelj, dosadni džinglovi i „slatke“ asistentkinje.

"Šta mislite o modernom, narandžastom panciru ili jednom paketu za preživljavanje?“

„Učesnici mogu iskoristiti svoje znanje o Holandiji još jednom kako bi osvojili boks sa novcem i, zahvaljujući imigracionoj proceduri koja može da potraje, oni su mogli da se dobro pripreme“, kazao je domaćin emisije Valdemar Torenstra.

„Nema gubitnika u ovom kvizu, jer svi dobijaju kartu za povratak u zemlju porijekla. A ima i dodatnih nagrada. Šta mislite o modernom, narandžastom panciru ili jednom paketu za preživljavanje?“, dodao je.

Vrati se u Kamerun da se udaš

Svi učesnici kviza su mladi i visokoobrazovani imigranti koji se suočavaju sa sumornom budućnošću u svojim zemljama.

Gulistan je Kurdkinja koja je rođena u Jermeniji. Ona je prije 11 godina pobjegla iz zemlje, pošto je njen brat ubijen u zatvoru. Završila je srednju školu u Holandiji, a trebalo je da upiše pravni fakultet kada je odbijen njen zahtjev za azil. „Sada ti diploma završene srednje škole neće biti od neke koristi“, cinično je prokomentarisao voditelj.

A Blesing Njob dolazi iz Kameruna, studira avijaciju i uskoro mora da napusti Holandiju, jer joj azil nije odobren.

„Ne znam ni put do mog rodnog grada. Ne znam čak ni kako Kamerun izgleda. Samo hoću posao i normalan život"

„Ovo je program koji nam omogućava da pokažemo svijetu da smo kao i Holanđani. Živimo, dišemo, poznajemo njihovu kulturu, govorimo njihov jezik… samo želimo da imamo nekakav život. Ovdje smo tako dugo, a oni očekuju da jednostavno odemo i ostavimo sve“, kaže Blesing, koja je devet godina u Holandiji.

„Sada moraš da se vratiš u Kamerun, gdje vas primoravaju da se udajete sa 15 godina. Nadamo se da će ti studije avijacije biti od neke koristi“, kazao joj je na kraju voditelj.

Blesing je bila potresena: „Ne znam ni put do mog rodnog grada. Ne znam čak ni kako Kamerun izgleda. Samo hoću posao i normalan život.“

Znanje o Holandiji presudno

Pobjednica kviza na kraju je bila Gulistan, a svoju nagradu dobiće tek kada stigne u rodnu zemlju.

Ironija je da je znanje o Holandiji pomoglo Gulistan da osvoji nagradu, ali joj vjerovatno neće pomoći da ostane u zemlji u kojoj je provela posljednjih 11 godina, prenio je Dojče vele.

Čak iako kući odnesu 4.000 dolara, „ti učesnici mogu samo da izgube“

Premda su štampani mediji širom Evrope pisali o programu i njegovoj ciničnoj poruci, Asošiejtid pres je objavio da u Holandiji nije bilo veće debate o njemu.

„Mogući pokazatelj da je reputacija zemlje kao tolerantne nacije uvijek spremne da dočeka strance stvar prošlosti“, piše AP. U Njemačkoj, Francuskoj i Španiji, novinari su bili šokirani programom.

Flamanski radio novinar Joris van de Karkhof je najbolje opisao poruku emisije „Napolje iz Holandije“: Čak iako kući odnesu 4.000 dolara, „ti učesnici mogu samo da izgube“.

Bonus video: