Izrael osudio napad nervnim agensom, ali bez pominjanja Rusije

Velika Britanija je tražila zvaničnu osudu u srijedu, a Izrael ju je objavio nakon odlaganja, komentariše izraelska štampa
0 komentar(a)
izrael velika britanija, Foto: Shutterstock
izrael velika britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2018. 08:43h

Izrael je osudio trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, ali nije pominjao Rusiju u sapštenju, javljaju izraelski mediji.

"Izrael gleda s ozbiljnošću na događaj u Velikoj Britaniji i oštro ga osuđuje. Nadamo se da će međunarodna zajednica sarađivati kako bi se izbjegli dalji takvi događaji", navedeno je sinoć u saopštenju izraelskog Ministarsta spoljnih poslova.

Velika Britanija je tražila zvaničnu osudu u srijedu, a Izrael ju je objavio nakon odlaganja, komentariše izraelska štampa.

Britanska strana je iznijela svoj zahtjev u srijedu na sastanku britanskog ambasadora u Izraelu Dejvida Karija i izraelskog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Meita Ben Šabata.

Njihov sastanak je inače bio ranije zakazan povodom nečeg drugog.

Izraelski politički zvaničnici su rekli da nije bilo značajnog odlaganja u objavljivanju saopštenja u poređenju sa ranijim slučajavima, kada se dešavalo da prođe više od 24 sata.

"Britanski ambasador se tokom proteklih dana sastao sa više visokih zvaničnika kada je to pitanje postavljeno. Mi očekujemo oštro saopštenje podrške od svih naših bliskih partnera, imajući u vidu koliko ozbiljno akcije Rusije izazivaju međunarodni sistem zasnovan na pravilima", navedeno je u saopštenju Ambasade Velike Britanije u Izraelu.

Ranije u četvrtak su se lideri SAD, Francuske i Nemačke pridružili Velikoj Britaniji u osudi Rusije za trovanje bivšeg ruskog špijuna snažnim nervnim agensom, osudivši ono što su nazvali prvim napadom takvim agensom poslije Drugog svjetskog rata.

Bonus video: