„Moramo učiniti sve da spasimo ljeto”

Ukoliko propadne još jedna sezona, mnoge firme će se ugasiti jer nijedna industrija ne može da preživi bez prihoda dvije godine

18064 pregleda 50 reakcija 11 komentar(a)
Španija se priprema za postepeni oporavak turističkog sektora, Foto: Reuters
Španija se priprema za postepeni oporavak turističkog sektora, Foto: Reuters

Hotelski lanac Marije Antonije Lul iz Majorke gubi najmanje 1,5 miliona eura mjesečno, ali ona se nada da će ljeto biti njen spas.

Zbog pandemije koronavirusa skoro svih 30 hotela su već mjesecima zatvoreni, a grupa „Hipotels“ je većinu od 3000 zaposlenih poslala na prinudni odmor. Samo je ogranak u Kankunu - jedini hotel izvan Španije otvoren.

Lul međutim nije jedina u ovakvoj situaciji, navodi „Fajnenšl tajms” i dodaje da je opstanak turističke industrije u južnoj Evropi pod znakom pitanja usljed sporog programa vakcinacije i povećanja broja zaraženih, zbog čega je vrlo vjerovatno da će još jedna turistička sezona biti izgubljena.

Uskrs bi mogao donekle donijeti olakšanje za Mariju Antoniju Lul budući da u Majorku stižu avioni sa njemačkim turistrima, ali je ljetnja sezona od ključnog značaja. „Uskršnja sezona je kao da isplivate i udahnete prije nego što ponovo potonete“, kazala je za ona za FT, i dodala da se nada da će otvoriti osam hotela na Majorci prije praznika. „Potrebno nam je ljeto, jer će ako i ovo ljeto bude izgubljeno mnoge kompanije će se ugasiti“.

Prošlogodišnji pad prihoda od turizma razorio je špansku ekonomiju, podsjeća FT i dodaje da je u jeku prošlogodišnje sezone prihod od turizma ui Španiji bio 78 odsto manji nego tokom tri ista mjeseca 2019.

Mada je Španija bila najteže pogođena evropska zemlja, turistički sektor predstavlja 11 odsto južnoevropskog ekonomskog BDP-a i obezbjeđuje šestinu radnih mjesta u južnoevropskim zemljama, uključujući i Francusku.

List ističe da su južne evropske države teže pogođene posljedicama pandemije u odnosu na sjeverne, više su zadužene što ograničava njihove kapacitete da pomognu preduzećima.

„Rizik od još jednog izgubljenog ljeta će samo pogoršati te probleme i dodatno opteretiti politiku“, upozorila je Nadja Garbi iz Piktet velt menadžmenta.

Džejkob Nil zadužen za evropsku ekonomiju u Morgan Stenliju kazao je da su programi vakcinacije spori što bi južnu Evropu moglo koštati ljetnje turističke sezone i produbiti jaz u odnosu na sjever.

Banka Španije je predvidjela da će tamošnja ekonomija ove godine porasti za šest procenata zahvaljujući prihodima od turizma koji bi trebalo da dostignu 56 odsto u odnosu na nivo iz 2019. Mada Centralna banka navodi da bi turizam i ekonomija mogli značajno da prevaziđu ova očekivanja, takođe ukazuje i na mogućnost „ozbiljnog scenarija“ prema kojem bi Španija ostvarila rast od svega tri procenta, a prihod od turizma pao čak ispod nivoa iz 2020, na svega 14 procenata u odnosu na 2019.

FT navodi da postoje rani pokazatelji da će oporavak biti spor. Mada su Lufthanzini letovi iz Njemačke za Majorku skoro potpuno popunjeni za Uskrs, očekuje se da ukupan broj rezervacija ove godine bude na nivou od 40 do 50 odsto u odnosu na period prije pandemije.

Druge evropske države se takođe pripremaju za kontinuiranu ekonomsku štetu. Prema podacima Turističkog udruženja Grčke, prihod od turizma, prošle godine je pao 77 procenata. Ni ova godina ne obećava. Rezervacije u grčkim hotelima pale su za 74 odsto u februaru, a internet pretraga smještajnih kapaciteta je pala za 63 odsto. Hari Teoharis, grčki ministar turizma, nedavno je optimistično najavio da će „ova godina biti bolja od prethodne“, ali je priznao da su „rezervacije deprimirajuće.

Glodman Saks predviđa brzi oporavak turizma, sa doprinosom od 1,4 odsto španskom BDP-u i jedan odsto grčkom - ali pod uslovom da većina ograničena bude ukinuta do juna. Takođe upozorava na lošiji scenario u slučaju da ograničenja budu na snazi tokom ljeta, što bi usporilo rast u južnoj Evropu ua 1,3 odsto.

Ključ je u vakcinaciji, koja bi pomogla u zaustavljanju zaraze u državama iz kojih dolaze turisti kao i u turističkim destinacijama i povećalo spremnost vlada da dozvole građanima da putuju.

Zamjenik njemačkog ministra ekonomije Tomas Bareis juče je kazao da će putovanja i posjete restoranima biti moguće od kraja juna, zahvaljujući masovnoj vakcinaciji. Bareis, koji je takođe i savezni komesar za turizam, kazao je za list „Bild“ da će Njemačka do kraja juna imati 77 miliona doza vakcina, što je dovoljno da vakcinišu svaku odraslu osobu makar jednom.

„To će omogućiti putovanja i posjete restoranima“, kazao je on. Njegovi komentari su međutim u suprotnosti sa onima Helga Brauna, šefa kabineta Angele Merkel koji je za „Bild“ kazao da misli da će putovanje biti moguće tek od avgusta.

Rojters podsjeća da Njemci mogu da putuju, ali su Merkel i pokrajinski lideri prošle nedjelje odlučili da hoteli i odmarališta budu zatvoreni za turiste kako bi suzbili treći talas zaraze.

EU planira da vakciniše 70 odsto odrasle populacije do kraja ljeta, mada su turističku industriju uznemirili komentari predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će ljeto trajati do 21 septembra. Do tada će glavna sezona odmora biti završena.

„Treba da inspirišemo povjerenje do početka ljeta kako bismo povratili sezonu“, kazao je Hose Luis Zoreda, potpredsjednik Ekseltura, španske turisičke grupe.

„Ukoliko se to povjerenje ne vrati do oktobra, to je možda prihvatljivo sa zdravstvenog stanovišta, ali je pogubno za našu industriju. Ima kompanija koje su zatvorene od oktobra 2019. Koja industrija može da preživi bez prihoda dvije godine?“

U ovom trenutku, turistička industrija je suočena sa ogromnim preprekama u borbi za opstanak. Njemačka je naredila Lufthanzi da ne uvodi dodatne letove za Uskrs i razmatra privremenu zabranu putovanja u inostranstvo zbog zabrinutosti usljed rasta broja Njemaca koji idu na Balearska ostrva.

Britanija - najveći izvor turista za Španiju - sve više ograničava putovanja u inostranstvo. Većina britanskih putnih agencija očekuje povratak na prošlogodišnji sistem semafora po kojem će destinacije biti označene kao „zelene“ ili „crvene“ u ovisnosti od broja zaraženih.

Španske vlasti su takođe suočene sa kritikama kod kuće zbog pokušaja da privuku turiste iz EU dok uvode ograničenja kretanja građanima Španije.

„Najvažnije od svega je da se industrija vrati u život i bude održiva“, kazala je Zoreda. „Sada ukoliko su nam za to potrebna dodatna ograničenja onda je to u redu, ali mi tražimo ubrzavanje procesa vakcinacije“.

„Moramo učiniti sve kako bismo spasili ljetnju sezonu“, kazala je Lul za FT. „Kada bih mogla da ostvarim polovinu od prihoda iz 2019, odmah bih na to pristala“.

Turistički radnici u Hrvatskoj prioritetna grupa za vakcinaciju

Veliki broj turističkih radnika u Hrvatskoj čeka vakcinaciju u nadi da će ove godine imati bezbjedniju sezonu. Lokalni mediji prenijeli su da je 70 odsto zaposlenih u turističkom sektoru izrazilo zainteresovanost za vakcinaciju.

Hrvatsko ministarstvo turizma i sporta počelo je proces prikupljanja ličnih podataka zaposlenih u turističkom sektoru u cilju primjene programa vakcinacije u kojem bi turistički poslenici bili prepoznati kao prioritetna grupa.

Prioriteti u grupi turističkih radnika se određuje na osnovu epidemioloških rizika, što znači da su u prvoj grupi zaposleni koji su u čestom kontaktu sa gostima, ali takođe i oni koji zbog prirode posla ne mogu da drže socijalnu distancu naročito osobe koje rade u zatvorenim prostorima kao što su kuhinje. U drugoj grupi su uglavnom zaposleni u administraciji.

Hrvatska je krenula u turističku kampanju pod sloganom „bezbjedan odmor u Hrvatskoj“.

Grčki ministar krenuo u turneju za spas sezone, prva stanica Srbija

Ministarstvo turizma Grčke počinje pojedinačne kontakte s raznim zemljama radi probnog otvaranja turizma, objavio je juče ekonomski sajt moneyreview.gr povodom jučerašnjeg dolaska ministra Harisa Teoharisa u Srbiju, prvu stanicu njegove turneje.

„Naša posjeta Srbiji dio je plana Ministarstva za otvaranje grčkog turizma, dajući poseban naglasak, u prvoj fazi, privlačenju posjetilaca iz balkanskih zemalja”, rekao je Teoharis.

„Prije pandemije, više od milion državljana Srbije je svake godine biralo našu zemlju za odmor. Naš cilj za 2021. je da olakšamo što je moguće veći protok turista iz Srbije”, dodao je Teoharis.

Pred odlazak u Beograd, Teoharis je nagovestio obnavljanje turizma prije ranije zakazanog datuma, 14. maja: „Ako sve bude dobro na ‘frontu’ kovida-19, Grčka će i ranije, već s prvim nagovještajem poboljšanja, moći da dočekuje turiste”.

Grčko ministarstvo turizma već pregovara o postepenoj liberalizaciji putovanja iz EU, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Grčka turistička organizacija (EOT) je potvrdila da su u toku bilateralni razgovori mnogim zemljama da bi se turizam „otvorio na pilot osnovi čak i u aprilu“, prenosi sajt.

Bonus video: