Venecija od januara uvodi ulaznice za jednodnevne posjetioce

Lokalno stanovništvo već duže vrijeme kritikuje grad zbog masovnog turizma, zbog kojeg se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih venecijanskih znamenitosti, a i kretanje uskim gradskim ulicama je otežano

2909 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jednodnevni izletnici će od naredne godine za ulazak u Veneciju morati da kupe ulaznicu, zbog regulacije ogromnog broja turista.

"Odredba će se sprovoditi od 16. januara, a donesena je s ciljem kontrole broja posjetilaca, posebno u vrijeme sezone", kazala je turistička analitičarka Simone Venturini.

Lokalno stanovništvo već duže vrijeme kritikuje grad zbog masovnog turizma, zbog kojeg se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih venecijanskih znamenitosti, a i kretanje uskim gradskim ulicama je otežano, prenosi SEEbiz.

Prije pandemije nije bilo neobično da grad dnevno posjeti i preko 100 hiljada posjetilaca. Gradske vlasti sada se žele obračunati s jednodnevnim izletnicima i posjetiocima s kruzera, koji većinom ne doprinose mnogo lokalnoj ekonomiji.

Stanovnici pokrajine Veneto, ljudi rođeni u Veneciji i svi koji imaju rezervisan smještaj u gradu, neće morati da kupuju kartu.

Cijena ulaznica će varirati do najviše deset eura po osobi, a oni koji rezervišu ranije platiće manju cijenu.

Posjetioci će prije dolaska morati da rezervišu ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između 50 i 100 eura.

Od septembra, cijene ulaznica za gradske muzeje i vodene autobuse, takozvane vaporette, biće veće, osim ako se ne rezervišu online.

Ovim potezom, vlasti žele da posjetioce naviknu na planiranje putovanja, prije nego se u januaru uvedu ulaznice.

Bonus video: