Italija na prvom mjestu!

Nacionalisti premijerke Đorđe Meloni brane kulturni identitet rizikujući da izazovu tenzije sa EU

28020 pregleda 48 reakcija 6 komentar(a)
Ankete pokazuju da birači podržavaju akcije vlade: Rim, Foto: Rojters
Ankete pokazuju da birači podržavaju akcije vlade: Rim, Foto: Rojters

Skoro šest mjeseci nakon preuzimanja funkcije, desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni forsira predloge zakona koji obećavaju promovisanje nacionalnog identiteta, odbranu tradicionalne porodice, zaštitu kulturnog nasljeđa i odvraćanje migranata.

Među novijim predlozima je nacrt o zaštiti italijanskog jezika i zabrana hrane uzgajane u laboratoriji. Vlada, takođe, otežava istopolnim roditeljima da prijave svoju djecu, u potezu koji bi mogao naići na osudu Evropskog parlamenta, piše Rojters.

Kritičari kažu da ova zbrka zakona ima za cilj da sakrije činjenicu da se koalicija muči da ostvari napredak u značajnijim oblastima, kao što je korišćenje sredstava Evropske unije namijenjenih za oporavak od pandemije kovida-19.

”Ovi ‘identitetski’ izbori mogu podstaći tenzije sa EU na duži rok, posebno kada su u pitanju građanska prava”, rekao je Masimilijano Panarari, ekspert za političku komunikaciju na Univerzitetu Unimerkatorum.

Brisel je prošlog mjeseca zamrzao tranšu od 19 milijardi eura, tražeći pojašnjenje u vezi sa naporima vlade u Rimu da ispuni dogovorene političke ciljeve neophodne za dobijanje novca, podsjeća Rojters.

Povodom građanskih prava, Meloni ističe značaj tradicionalnih porodičnih vrijednosti, u zemlji koja već zaostaje za većim dijelom zapadne Evrope u LGBT pravima. Vladini poslanici kažu da je uvijek bio plan da politika zaštite nasljeđa bude ključni dio njihove agende, i Italija je godinama potcjenjivala svoju bogatu, istorijsku baštinu.

Kritičari je optužuju da želi da zaustavi vrijeme: Đorđa Meloni
Kritičari je optužuju da želi da zaustavi vrijeme: Đorđa Melonifoto: Reuters

”Mi nemamo dijamante, velike rezerve nafte i gasa”, izjavio je Fabio Rampeli, visoki funkcioner premijerkine stranke Braća Italije.

”Italijanske rudnike čine kultura, gastronomija, jezik, umjetnost, moda, istorija, arheologija i spomenici. To je ono što mi možemo ponuditi svijetu, i što možemo unaprijediti”.

Rampeli je prošlog mjeseca inicirao predlog zakona za kazne do 100.000 eura za italijanske kompanije i javne subjekte koji u zvaničnim dokumentima ili komunikaciji koriste strane izraze, prije svega engleske, umjesto nacionalnog jezika.

Opozicioni pokret Pet zvjezdica je ismijao tu ideju, ističući da je sama vlada dodala engleski termin “Made in Italy” tituli ministra industrije kada je preuzeo funkciju prošle godine.

Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida brani zabranu hrane iz laboratorije govoreći da je ona nespojiva sa italijanskom kulinarskom istorijom i potencijalno opasna po zdravlje.

Meloni je pozvala na osnivanje srednje škole “Made in Italy” gdje bi se učenici podučavali kreativnim i poslovnim vještinama koje su naciju učinili “velikom u svijetu”, piše u predlogu zakona koji je predstavila njena stranka.

Ministar kulture Đenaro Sanđulijano
Ministar kulture Đenaro Sanđulijanofoto: Beta/AP

Kada je došla na vlast prošle godine, u Evropi je bila rasprostranjena zabrinutost zbog njenih postfašističkih korijena, i strah da će slijediti autoritarni put njenog starog političkog prijatelja - mađarskog premijera Viktora Orbana, navodi se u Rojtersovoj analizi. Ona uveliko prkosi kritičarima, izbjegava teške sukobe kod kuće i sa Briselom, koji je redovno bio meta njene žustre retorike prethodnih godina.

Međutim, dodaje Rojters, ona nije odstupila od izbornih obećanja da će biti oštra prema imigraciji. Jedan od njenih prvih poteza bilo je obuzdavanje operacija humanitarnih spasilačkih brodova.

U autobiografiji “Ja sam Đorđa”, objavljenoj 2021, Melonijeva je uporedila masovnu imigraciju sa prisilinim raseljavanjem stanovništva u Sovjetskom Savezu, sa ciljem slabljenja lokalnih običaja i religija.

”Desnica želi da sačuva te iste ukorijenjene identitete koje ljevica želi da poništi”, napisala je, upozoravajući na opasnosti od “etničke zamjene” i razvodnjavanja hrišćanske kulture Evrope.

Vjerujem da su to pokušaji da se skrene pažnja sa stvarnih izazova, uključujući ekonomiju, i da nas uvuče u ideološku raspravu

Ankete pokazuju da birači u velikoj mjeri podržavaju akcije vlade, pri čemu Braća Italije uživa podršku od 29 procenata, malo manju nego na početku godine, ali više od 26 odsto na izborima u oktobru.

”Vjerujem da su to pokušaji da se skrene pažnja sa stvarnih izazova, uključujući ekonomiju, i da nas uvuče u ideološku raspravu”, rekao je Alesandro Alfieri, senator iz redova opozicione stranke lijevog centra Demokratska partija (PD).

Drugi kritičari iz ljevice optužuju vladu da je zaglavljena u odbrambenom položaju, želeći da vrijeme stane, što ministar kulture demantuje.

”Biti konzervativan znači oslanjati se na osjećaj istorije, na tradiciju da bi se tražio put u budućnost, to ne znači odbacivanje promjene”, rekao je Đenaro Sanđulijano na seminaru prošle nedjelje o izgradnji italijanskog kulturnog identiteta.

”To znači ovladati (promjenom), usmjeriti je na duboki smisao istorije zajednice”.

Bonus video: